Hírek

2010.02.22. 07:26

Tizenöt éve bérletesek Sopronban az ikervári színházbarátok

Az első bérletek megváltásától kezdődően 97 színházi előadást tekintettek meg eddig Sopronban az ikerváriak.

Pásti József

Megszakítás nélkül 15 éve bérletesei a soproni Petőfi Színháznak az ikervári Színházbarát csoport tagjai. A bérletvásárlást az Ikervári ÁMK Batthyány Lajos Művelődési Ház kezdeményezte. 

A megújítás, gondozás, kapcsolattartás évről-évre intézményesen történik a 37 színházkedvelő részére. Az első bérletek megváltásától kezdődően 97 színházi előadást tekintettek meg eddig Sopronban az ikerváriak. A helyi közművelődési intézménynek többszöri,  - többnyire szerény eredménnyel végződő - próbálkozás után tudomásul kellett vennie, hogy „igazi” nagyszínházi előadás fogadásához községi viszonylatban a lelkesedés kevés.

Nem csupán a technikai, tárgyi feltételek hiányoznak, hanem a nagy számok (vagy kis számok) törvénye értelmében a színházi előadásra, ún. „elitkultúrára” (Ferge Zsuzsa) vágyakozók száma községi viszonylatban sem haladja meg az összlakosság 1,5-2 százalékát. Márpedig, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez.

A színházi élményre vágyó ikerváriak 15 éve ezt az utat járják. Február 20 -án szombaton a BLAHA bérlet keretében Arthur Miller első (1947), nagy sikert elért Édes fiaim című drámáját tekintették meg. Kerényi Imre rendezésében, Huszti Péter, Piros Ildikó, Viczián Ottó, Magyar Tímea, Kiss Zoltán, Laklóth Aladár, Hűvösvölgyi Ildikó, Beszterczey Attila szereplésével valódi kritikai realista drámát láthattak a nézők.

Az ikervári színházkedvelők a közel századik bérletes soproni előadás után - útban hazafelé - egyetértettek Arthur Millerrel; miszerint a drámaíró feladata, hogy a "mindennapi életet ábrázolja a nap világánál".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!