Hírek

2010.04.27. 16:53

Akadálymentesített bíróságok Vas megyében

Komplex akadálymentesítést végeztek bírósági épületekben, ennek köszönhetően a fogyatékkal élők nagyobb mértékben képesek önállóan intézni az ügyeiket.

Simon Erzsébet

A Vas Megyei Bíróság beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül teremtették meg a megyei bíróság, a Szombathelyi Városi Bíróság, a Szombathelyi Munkaügyi Bíróság és a Vas Megyei Bíróság Cégbírósága, a Körmendi Városi Bíróság valamint a Sárvári Városi Bíróság épületeiben a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést. 

A  komplex, azaz a fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés négy projektje csaknem 120 millió forint közösségi támogatásban részesült. A beruházás eredményeként a bíróságok megközelítése a mozgáskorlátozottak számára könnyebbé vált: az ingatlanokon belül, az udvaron mozgáskorlátozotti parkolóhelyet alakítottak ki, ahonnan lifttel lehet bejutni az épületbe.

A házon belül is lift segíti az akadálymentesített ügyfélforgalmi terek elérését. A kerekesszékkel való közlekedés megkönnyítése érdekében a tárgyalótermek, az ügyfélfogadó irodák küszöbeit lesüllyesztették, az ajtók nyílásméretét  átalakították. A vakoknak és a gyengénlátóknak a bejáratnál hangos térképet adnak, ami az egyes épületeken belüli közlekedést segíti. 

Akadálymentes szimbólumokat, Braille-írással ellátott információs táblákat helyeztek el, kontrasztosították a lépcsőfokokat, ajtószéleket. Nagyothallóknak mobil indukciós hurok áll rendelkezésre, és minden  tárgyalóteremben telepített indukciós hurok van adó-vevő készülékkel, mikrofonnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!