Hírek

2010.04.02. 15:51

OVI: kiállta a főpróbát a választási informatikai rendszer

Zavartalan és hibamentes volt a választási informatikai rendszer főpróbája, a hálózat kifogástalanul működött - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteken, tíz nappal az országgyűlési választás első fordulója előtt.

MTI

Egyebek mellett a tájékoztató informatikai rendszer működését, terhelhetőségét ellenőrizték tesztadatokkal, valamint a rendszer használatát gyakoroltatták 4.360 köztisztviselővel - mondta el Virág Rudolf. 

Kitért arra: a főpróba során maguk "kreáltak" problémákat, hogy az érintett munkatársak kipróbálhassák a 
vészhelyzeti forgatókönyvek megoldásait is. 

A mostani főpróbát korábban több kisebb próba előzte meg: a nyomdai funkciók próbája március 18-án, a külképviseleti szavazólap-nyomtatási próba 23-án, az informatikai eszközök és rendszerek "integrációs" próbája 25-én, az első országos próba pedig március 30-án. 

Mint mondta, a mostani főpróbán valamennyi részelemnek egyszerre kellett kifogástalanul működnie, ezért például az összes szavazásnapi tennivalót, beleértve az adatrögzítést, végiggyakoroltatták a köztisztviselőkkel. (A rendszer a lehetséges tévedéseket is igyekszik kiszűrni, az adatokat például ennek érdekében kétszer kell rögzíteni.) 

A próbába 1.891 települést vontak be 2.540 úgynevezett munkaállomáson. Az informatikai rendszer biztonságára és megbízható működésére azért van szükség, mert a tíz nap múlva esedékes országgyűlési választás első magyarországi fordulójában ezen keresztül érkeznek az ország mintegy 11 ezer szavazóköréből az előzetes tájékoztató adatok és egészen szavazóköri "mélységig" lehet nyomon követni az eredmények alakulását. 

Az informatikai rendszer egyebek mellett a gyors (vasárnap esti) tájékoztatást szolgálja; a hivatalos, jogi eredményt azonban csak az eredeti szavazóköri jegyzőkönyvek adatai alapján állapítják meg a választási bizottságok. Mivel minden jelölt és jelölőszervezet jogosult egy delegáltat küldeni a választási bizottságokba, a pártok megbízottjai végigkövethetik a szavazás egész folyamatát, a szavazatok összeszámlálását, és a jegyzőkönyv kitöltését is beleértve. Ez biztosítja a választási eljárás átláthatóságát és nyilvánosságát. 

Virág Rudolf hangsúlyozta: az informatikai próba eredményesen lezárult, a rendszer megfelelően működött, és az informatikai rendszer készen áll a választás lebonyolítására (április 6-án még úgynevezett igazgatási főpróbát is tartanak). 

Az OVI vezetője egy kérdésre válaszolva elmondta: az OVI tájékoztató oldala elleni "támadás" óta (amikor "áloldalakat" hoztak létre ismeretlenek) nem volt újabb. A rendszer biztonságos, és külső, hivatalos tesztelése is folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!