Hírek

2010.08.24. 10:20

Ajánlások az urbanisztikai nyári egyetemről

A napokban ajánlásokat bocsátott ki a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem. Az idei kurzus nyomán a dokumentumot megküldik a szakintézményeknek, iskoláknak.

Kozma Gábor

- A múlt évi kurzus egyik ajánlása szerint csak akkor beszélhetünk minőségi városfejlesztésről, ha az egyrészt a hely szelleméhez igazodik, másrészt a helyi közösség akaratából fakad - jelentette ki Meggyesi Tamás professzor, a nyári egyetem tanácsának elnöke. Aki szerint a helyi társadalomnak felelősséget kell vállalnia a környezeti értékek felismerésében és fenntartásában.

Az idei, sorrendben 43. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem témája a Nevelés és oktatás a településfejlesztésben volt. Ennek nyomán a napokban ajánlásokat bocsátottak ki. A többi között a természeti és az épített környezet közösségi értékről, amely mindig a konkrét földrajzi hely és társadalom anyagi-műszaki és szellemi kultúrájának kölcsönhatásában jön létre, csak abban tartható fenn. A településfejlesztésnek ezért mindenekelőtt e kultúra minőségi fejlesztését kell szolgálnia, vagyis etikai kategória is - olvashatjuk.

Szó esik a környezetkultúráról, a településfejlesztésről is. Ez utóbbinál, az építészet globális, divatos tendenciákat követő változatával szemben nekünk inkább a helyi hagyományokhoz alkalmazkodó építészet értékrendjét kellene követni. Amelyik mindig az adott környezetkultúrából indul ki, annak szellemét követve keresi az új építési igények kielégítésének módjait.   

A környezetkultúra értékrendjének oktatása ma szinte áttekinthetetlen. A környezetkultúra szemléletét az óvódás kortól kezdve az általános és középiskolákban is tanítani kell  áll az ajánlásban. Amely részletesen kitér a  párbeszéd szükségességére éppen úgy, mint  ennek intézményesítésére.  A kurzus ajánlásai mér elérhetők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!