Hírek

2010.09.26. 06:36

Egy tüzes nő, sok-sok tüzes tánccal

Egy ötven perces francia dokumentumfilm főszereplője lesz Farkas Linda, aki a tűztánc egy speciális műfaját műveli, sőt: kidolgozásában, prezentálásában élen jár.

Merklin Tímea

 A Magma Tűzszínháza világszínvonalú. Ez részben a világ különböző pontjain rendezett tüzes fesztiválokon derül ki, ahol összesereglenek a legjobbak, és nemcsak a közönségnek, de egymásnak is megmutatják, ki mit tud.

Másrészt az internetre feltett Farkas Linda-etűdök kommentjei mutatják a csodálatot a technika iránt, amiben ő a legjobb.

A kontakt-botról van szó, amit nem fogni kell, hanem a test különböző pontjain pörög, miközben Linda táncol - ezt ilyen színvonalon senki nem tudja. Művészi szintre emelte a műfajt, előadásai - melyeknek jelmezeit, díszleteit, koreográfiáját is ő maga tervezi - messze túlmutatnak a tűzzsonglőrök produkcióin.

Úgy táncol, hogy mindenki azt hiszi, balett-alapokról indult, pedig önképző jelleggel tanul.

Meglát egy-egy mozdulatot, azt átszűri magán, és a saját képére formálva építi be táncába. Mivel eszközzel táncol, vannak bizonyos trükkök, amiket muszáj kivitelezni, amik megkívánnak bizonyos mozgássort, ő ezeket is átalakítja.

- Szórakoztat engem, ha a teljes testemmel csinálhatok valamit, izgalmas kiteljesíteni ezeket a mozdulatokat - mondja Linda.

- A tűztánc más művészetekkel való összekapcsolása is érdekel. Van olyan előadásom, amely közben egy kép születik, egy arcot festek. A harminc perces show alatt az derül ki, hogy a táncmozdulatokból milyen vonalakat lehet kihúzni ecsettel a háttér-vászonra. Pécsre vittem ennek az előadásnak a tűz nélküli változatát. Most készül egy új előadás, amiben Weöres Sándor Galagonya című versét eleveníti meg a tánc - szinte sorról sorra. Ábrahám Nórával együtt dolgozom, ő el fogja énekelni a verset közben. A produkciót visszük a Fringe és a Performance Fesztiválra. 
 

 




A tüzes produkcióknál általában lekapcsolnak minden világítást, hogy teljesen sötét legyen, és a tűzkarikák, lángcsóvák lehessenek a főszereplők. Linda előadásain megvilágítják a táncost, hogy a tűzzel táncoló ember kerüljön a középpontba.

A 2010-es év Indiában kezdődött, ahol Linda minden télen két hónapot nyaral a családjával. A strandon meglátta őt egy előkelő étterem tulajdonosa, amint a homokon gyakorolt. Azonnal szerződtette húsz előadásra. Goán legalább kétszáz  tűzzsonglőr van, de Lindát akarták, mert ő nagyon más, mint a többiek.   

A budapesti Tánc és Performance Fesztivál illetve a pécsi Fringe Fesztivál után Linda Párizsba utazott, ahová egy tavalyi kijevi szereplése nyomán hívta meg a főszervező.

 Idén is elment Kijevbe az ottani Fire Festre, ahol az ukránok és az oroszok nagy rajongással vették körül a produkciót.

Egy tavaly Fringe-díjat nyert előadását vitte a pécsi Cirkuszi Utcaszínházi fesztiválra, ahol a Széchenyi téren 4500 ember előtt táncolt.

Nemcsak a magyarországi média kapta fel, hanem egy francia forgatócsoport is csatlakozott hozzá. Másfél hetet töltöttek vele, mert életképeket is akartak, nemcsak részleteket a showiból. Egy ötven perces dokumentumfilmet készített a stáb a tűztáncról, ebben kapott főszerepet Linda.



Idei utazásai közt szerepelt még a lengyelországi Gdynia Frog Fesztiválja, ahol workshopokat is adott, az őriszentpéteri Hétrét Fesztivál, a Savaria Karnevál, Eger, Bad-Tatzmannsdorf, valamint Stromboli szigete, ahol a kisebb kitörésekkel folyamatosan működő vulkán tövében rendeznek minden évben tűz-fesztivált.

Linda jövő héten Isztambulba utazik, három hét múlva Kairóba, majd Horvátországba, végül Rómába, az ottani leghíresebb család által szervezett Cirkusz Fesztiválra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!