Hírek

2010.10.05. 18:00

Textil-workshop az egykori szovjet Laktanyában

Október 5-i kezdettel megnyitotta kapuit a NYME Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kara által kezdeményezett Textil-Workshop, melyet immáron második alkalommal rendeznek meg a 11-es Huszár úti laktanyában.

Fribék Zsófia

Szombathely sok éves textiles múlttal büszkélkedhet, emellett számos rendezvénynek adott eddig is otthont (Textil Biennálé, a Szombathelyi Képtár textil gyűjteménye). A Savaria Egyetemi Központ keretein belül működő textil-szakirány a híres és elismert velemi műhely felelevenítését közvetíti. A workshop a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatát nyerte el, melyben kifejtették, hogy „Velem vonzásában” szeretnének egy progresszív, korunk kihívásaira válaszoló friss szellemiségű műhelyt létrehozni. A fiatal hallgatóknak szeretnék a textilművészetet - új megközelítéseken - keresztül vonzóbbá tenni.

A Laktanyán kívül a Szombathelyi Képtár is otthont ad az előadásoknak, így azok a nagyközönség számára is elérhetővé válnak. A programsorozat Lovas Ilona, Polgár Csaba és László Edina irányítása alatt folyik, melynek mottója idén a transzparencia és az átláthatóság. Az ötletet a volt orosz laktanya ihlette, mely - Lovas Ilona véleménye szerint - fontos szerepet töltött be múltunkban.

A szovjetektől ránk maradt épület teret ad a felnövekvő textilművészek kibontakozásának, amihez nagy segítséget nyújt a napokban megrendezésre került program is.  Az egyetemen tanító textilművész elmondta: fontosnak tartja, hogy a diákság a szakma elsajátítása mellett minőségi, naprakész képet kapjon a világban zajló művészeti színtérről, amely inspiratívan hat további fejlődésükre. Az érdeklődök neves művészektől -  többek között Dorombi Máriától, Kelcsényi Csillától, Szipőcs Krisztinától és Dr. Sturcz Jánostól -
hallgathatnak széleskörű előadásokat, illetve más iskolák bevonásával is színesítették a bemutatókat (MOME, a soproni és budapesti Kodolányi János Főiskola). 

Kérdésünkre a végzős textiles hallgatók elmondták, hogy a workshop nagyon fontos számukra, hiszen itt megismerkedhetnek ma is aktív művészekkel, kortárs alkotásokkal és más egyetemről érkezett tanulókkal. Egyben tehetségüket is megmutathatják a kíváncsiskodók előtt, mivel a program végére a diákok is egy közös alkotással rukkolnak elő. Az átláthatóság, a megértés és a múlt szellemében készítik el munkájukat.

A szem kényeztetése mellett éhségünket és szomjunkat is csillapíthattuk a laktanyában rögtönzött büfében, emellett a végzős hallgatók által bográcsban készített ételből is csemegézhettünk az első napon.

A művészeti kar hallgatóin kívül is minden érdeklődőt szeretettel várnak az előadók és a diákok a Laktanya épületében és a Szombathelyi Képtárban.

További programok:

2010. Október 6.:

18 óra:
Baglyas Erika képzőművész legújabb munkái
(videók és performanszok)
„Túlélési gyakorlatok” - Szabics Ágnes képzőművész installációs munkái
„Szegénység és rózsa” - Kelcsényi Csilla Ferenczy díjas művész legújabb munkái

Helyszín: Szombathely, 11-es Huszár út 40.

2010. Október 7.:

14 óra: Tolerancia és művészet Szipőcs Krisztina művészettörténész new yorki beszámolója,
16 óra: Kortárs, nemzetközi festészeti tendenciák, Dr. Sturcz János előadása

Helyszín: Szombathelyi Képtár, Rákóczi Ferenc u. 12.

2010. Október 8.:

16 óra: Az elkészült munkák bemutatása


Helyszín
: Szombathely, 11-es Huszár út 40.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!