Hírek

2010.11.08. 16:06

A pénzszerzés kényes kérdése

Bár senki sem vesz fel szívesen kölcsönöket, vannak helyzetek, amikor nincs más mód az önfenntartásra. Az egyetemen is vannak hallgatók, akik nem tudnak iskola mellett dolgozni, nem engedi meg a szociális hátterük, vagy csak egyszerűen önállóságra vágynak – ők felveszik a diákhitelt. Arról, hogy mit is jelent mindez, egy jelenleg is intézményünkben tanulót és egy már tanulmányait befejező illetőt kérdeztem meg.

Hevesi Szilvia

Az informatikus könyvtáros mesterszakos Erika is azok sorába tartozik, akik felvették a diákhitelt. Elsőként tőle kértem némi tájékoztatást a témáról.

Mikor vetted fel a kölcsönt és miért volt rá szükséged?
A főiskola megkezdése óta jár nekem a diákhitel, amikor is kollégista lettem, mivel messze lakom Szombathelytől. A pénzre – ami havonta 30.000 forintot jelent – szükségem volt az alapvető megélhetéshez és a koli díj befizetéséhez, mivel két fiatalabb testvérem is van. Ők is tanulnak, ezért mindhármunk tanulmányainak finanszírozására nem futotta volna az anyagi keretből.

Nem bántad meg, hogy annak idején felvetted?
Nem, mert sok olyan dologban segített, amiket enélkül nem engedhettem volna meg magamnak. Többek között ilyen a laptopom, és az, hogy beleadhattam a tavaly vásárolt autónkba. Még most is igénylem félévente egy összegben a hitelt, ami jelenleg az otthoni számlákra és a testvéreim tanulásának segítésére megy.

Mit gondolsz, mennyire lesz megterhelő a törlesztés?
Előreláthatólag havi kb. 6000 forintot kell majd fizetnem az egyetem befejezése utáni 4. hónaptól. Terveim között szerepel, hogy ki szeretnék menni külföldre dolgozni. Ha sikerül jól fizető munkát találnom, akkor előtörlesztés is szóba jöhet. Addig pedig a szüleim is besegítenek majd a visszafizetésbe. Ez a havi összeg tulajdonképpen nem vészes, a gond csak azzal van, hogy nagyon sokáig fog tartani a törlesztés.

A következő interjú alanyom Tünde, aki már törleszti a diákhitelt, így erről az oldalról is betekinthetünk a pénzszerzésnek ebbe a formájába.

Mennyi ideig és miért igényelted a kölcsönt?
4 éven át kb. 1.100.000 forint értékben vettem fel a hitelt, mert különben nem tudtuk volna fizetni az albérletet, a tankönyveket, és az étkezést.

Milyen tapasztalataid vannak a hitellel kapcsolatban?
Olyan szempontból hasznos volt, hogy tovább tudtam tanulni, viszont a beígért kedvezményes kamat nem igazán valósult meg. Összességében tehát nem rossz dolog a diákhitel, de nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy kihúzzák a pénzt a zsebünkből.

Hogy történik a törlesztés?
Ahogy megkaptuk a diplomát, a következő hónapban már kötelező volt a törlesztés. Először annyit utaltam, amennyit kiküldtek az értesítőn – ez 3-4000 forint közötti összeg volt. Ezután rám terheltek 100.000 forint kamatot, így azóta előtörlesztek. Először havi 15, 20, majd 25.000 forintot. A 3. évtől a visszafizetés az előző 2 év átlagkeresete alapján történik, de én pont GYES-en vagyok ebben az évben, úgyhogy pont most emelkedtek volna a részletek. A babának köszönhetően kérhettem a fizetési kötelezettség szüneteltetését és kamattámogatást egy beadvánnyal. Tehát amíg itthon vagyok a gyerekkel, addig nem kell fizetnem, a kamatot pedig az állam állja, nekem nem számolják fel. Ennek ellenére fizetem a 25.000 forintot, hogy addig is fogyjon az összeg. Érdemes előtörleszteni, arra viszont nagyon kell figyelni, hogy ilyenkor ezt a megjegyzés rovatba külön be kell írni, különben csak a kamattartozásból vonnak le, nem a tőkéből, amire a kamatot számolják.

Természetesen a diákhitelnek is vannak buktatói és hátrányai, mégis van, akinek megéri felvenni. Az egyetem évei életünk legmeghatározóbb élményei közé tartoznak. Ha ez kell a felejthetetlen emlékekhez, akkor nincs mese – meg kell tenni ezt a lépést, akkor is, ha később lehet belőle némi kellemetlenségünk. Mert ezekre az időkre biztos, hogy mosolyogva fogunk visszaemlékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!