Hírek

2011.01.27. 16:03

Életre keltett népmesék - Rajzkiállítás az AGORA-ban

Óperenciás címmel meseillusztrációs pályázatot hirdetett az AGORA Gyermekek Háza. A legszebb beérkezett rajzokból szerdán délután nyílt kiállítás az intézményben.

Greiner-Csapó Júlia

Melyik gyerek ne szeretné lerajzolni kedvenc mesehősét, kalandját? A gyermekintézmény ebben a tanévben már másodszor adott alkalmat, hogy az óvodások és iskolások kiélvezhessék az alkotás örömét. Témát a magyar és európai népmesék köréből válogathattak, a nagyobbak pedig balladát is illusztrálhattak. A felhívást nagyon nagy érdeklődés követte. Összesen 778 pályamunka érkezett be, méghozzá Szombathelyen kívül a megye további tizenöt  településéről.

A zsűri véleménye alapján a legszebb 187 alkotás került fel a kiállítótér falaira, alkotóik közül 31-en díjat is kaptak. A legtöbben olyan közismert meséket választottak, mint A kismalac és a farkasok, a Ludas Matyi, A kisgömböc, A kiskakas gyémánt félkrajcárja. A túlnyomó többség kréta- és ceruzarajzzal pályázott, a sokszorosított grafikai eljárásokkal csak nagyon kevesen próbálkoztak.

Az értékelésen a bírálók felhívták a gyerekek figyelmét: bátran nyúljanak népmesekincsünk kevésbé elterjedt történeteihez is, hiszen ezek ábrázolása is nagyon sok lehetőséget rejt magában.

A kiállítás rendhagyó megnyitóján a díjazottaknak egy rendkívüli élményben is részük volt. A köszöntő után, mintegy jutalomként, megnézhettek egy az ábrázoló és előadó művészetet ötvöző klasszikus diafilmet  Meskó Krisztián tolmácsolásával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!