Hírek

2011.03.07. 17:51

Ebooks on demand - e-könyvek megrendelésre az MTA könyvtárából

Az EOD szolgáltatását tíz európai ország huszonhárom könyvtára kínálja 2007 óta. Az Országos Széchényi Könyvtár után Magyarországon másodikként a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára csatlakozott az európai kezdeményezéshez.

UNIVerZOOM

Az eBooks on Demand (e-könyvek megrendelésre) szolgáltatással szerzői jogi korlátozások alól felszabadult könyvek rendelhetők.

Milyen egy EOD e-könyv?

Az EOD e-könyveket a széles körben elterjedt, egyszerűen kezelhető PDF formátumban szolgáltatjuk. A fájl tartalmazza az optikai karakterfelismerővel (OCR) ellenőrzött teljes szöveget, melyből ön kikereshet szavakat, kimásolhat szövegrészeket és felhasználhatja azokat más elektronikus alkalmazásokban (pl. szövegszerkesztőben, prezentációkészítőben stb.), kinyomtathat oldalakat vagy akár az egész könyvet is.

Mely könyveket rendelhetem meg EOD e-könyvként?

Kizárólag a szerzői jogvédelem alól kikerült, könyvtárunkban elsősorban az 1800 és 1930 között kiadott könyvek digitalizálását rendelheti meg. Az 1800 előtt kiadott anyag digitalizálását egyedi elbírálás szerint végezzük, a dokumentum állapotától, gyűjteményi értékétől függően.

Hogyan rendelhetem meg a szolgáltatást?

 A könyveket megrendelheti közvetlenül az elektronikus könyvtári katalógusból  (http://prol.mtak.hu/F?RN=907538949" target="_blank") az "EOD – megrendelem e-könyvként" gombra kattintva (ilyenkor a rendszer kiolvassa a könyv adatait a katalógusból és az árat is rögtön kiszámolja önnek), vagy egy általános űrlapról (ahol ön adja meg a könyv adatait és választhat az árkalkuláció és az azonnali megrendelés között).

Mennyibe kerül egy EOD e-könyv?

600 Ft alapár + 50 Ft/könyvoldal 
érvényes éves jeggyel rendelkező olvasóknak 600 Ft + 30 Ft/könyvoldal (40% kedvezmény)
További információk az MTA Könyvtárának honlapjáról érhetők el. http://www.mtak.hu/index.php?name=eod" target="_blank"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!