Hírek

2011.03.10. 15:48

Hüllőfajok Magyarországon: Kockás sikló (1.)

Az öt sikló és kettő kígyófaj közül melyek előfordulnak Magyarországon, most a Kockás siklót (Natrix tesellata) mutatjuk be.

Kápolnási Tamás

Ezt az igen szép és értékes siklót Európa sok részén, (Appennini-félsziget, Balkán, Kárpát- medence) egészen Közép Ázsiáig bezárólag a meleg vizű tavak és állóvizek környékén lelhetjük fel.

Magyarországon a Balaton, Velencei-tó és a Fertő-tó környékén is igen gyakran találkozhatunk vele mivel, fajtársával, a vízisiklóval ellentétben, ő vízhez kötött életet él. Fajtársaihoz képest a kistermetű hüllő maximum 70-100 cm hosszúságra nő.

A nőstények itt is nagyobbak a hímeknél, de színük általában megegyezik, alapszínük olajzöld és sötétbarna vagy fekete, négyzetek díszítik a hátukat. Fejük hosszúkás, amelyen nagy szemek találhatók, ajakpajzsuk sárgás színű.

Kis termete miatt kisebb halakkal, békákkal táplálkozik. Érdekessége hogy zsákmányra várva akár órákig képes víz alatti rejtekhelyén várni áldozatára, és általában ott is fogyasztja el a kisebbeket.

Meleg időben ki sem jön a vízből, a hideg beálltával, száraz avar alá, mélyedésekbe húzódik és csendes meleg helyen vészeli át a téli időszakot. Egészen április közepéig elő sem bújik, majd a meleg beköszöntével elkezdődik a párzási időszaka.

Augusztus elején a nőstény akár 25 db tojást is rakhat, melyből 30-40 nap alatt kelnek ki a kicsik, melyek csak méretükben különböznek felnőtt társaiktól. A kicsik kikelésük után máris a vízbe iramodnak, és az első vedlésük után elkezdenek táplálkozni, étrendjüket általában ebihalak teszik ki.

Ellenségük legfőképpen a gázlómadarak, de a kisebbeket előszeretettel felfalják a nagyobb békák is. Sajnos el kell mondanom, hogy az emberi nemtörődömség, és az ok nélküli félelem is a faj létét, fennmaradását fenyegeti, mivel állóvizeink egyre szennyezettebbek és a szennyezés által nem csak a zsákmányállat pusztul el, hanem maga a sikló is.

Az ember ok nélküli félelme is rengeteg kárt okoz, általában elpusztítják az állatot abban a tudatban, hogy egy veszéllyel kevesebb. Ezek az állatok nem veszélyesek és nem győzzük hangsúlyozni, hogy hasznot hajtanak és hozzá tartoznak ahhoz a csodálatos világhoz melyben élünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!