Hírek

2011.05.06. 05:30

Lazítás a fűben, a parkosított Berzsenyi téren, a vörös csillag árnyékában: Megyeháza 1963

Ezen a héten 1963-ra pillantunk vissza, az akkori Megyeháza környékén készült kép bizonyosan beállított, hiszen a kor nem szerette az efféle feltűnősködést a fontos állami középületek közelében. Továbbá egy kép erejéig vegyítjük a jelent a múlttal.

Garai Antal 'Atom'

Ezen a héten egy 1963-as fotót kaptunk Spiegler Tibor gyűjteményéből, amely a Megyeházát ábrázolja. Tibor az alábbiakat fűzte a képhez:
- Idill 1963-ból. A kép egészen bizonyosan beállított, hiszen a kor nem szerette az efféle feltűnősködést a fontos állami középületek közelében. Az eredetileg barokk stílben épült 1775 és 1779 között, Eörsi és Adrián Chevreux mérnökkari kapitány tervei szerint. Először 1820-ban alakították át, a mai képét 1880 után Hauszmann Alajos alakította ki.

- Az egyemeletes épület, a Kismegyeház 1848-ban épült. A Berzsenyi szobor (1896) Azon a helyen áll, ahol a költő szavalt a hadba induló nemesi felkelőknek. Az épület csúcsán látható még a vörös csillag! - tette hozzá Tibor. Manapság parkoló autók lepik el a macskaköves teret, a fűben ücsörgőket a szobor talapzatánál, két előadás közt ücsörgő/kávézó egyetemisták váltották fel.

Egy pillanatra, egy kép erejéig azért visszaidézzük a múltat és vegyítjük a jelennel...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!