Hírek

2011.06.10. 14:08

Arany minősítést kapott a Tücsök bábcsoport

Egerben rendezték meg a Gyermekbábosok 18. Országos Fesztiválját, ahol a Celldömölki Városi Általános Iskola és EPSZ Tücsök bábcsoportja arany minősítést kapott.

Merklin Tímea

 
A Négy cigánylegény mesterségének haszna című darabot mutatták be a tücskök. Az a kivételes helyzet állt elő, hogy a zsűri és a közönség  tetszését egyaránt elnyerték. A Grimm-testvérek A négy nagytudományú fivér című meséjét Császár Erika, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház művésze alkalmazta bábszínpadra. A díszletet Pető Ferenc készítette, a darab zenéjét a Besh o droM anyagából vágták össze.
 
- A mesét élő játékkal indítottuk, majd maszkokra váltottunk. Később a maszkos figurákat síkbábok váltották fel.  A díszlet többfunkciós volt. Molino leplekből alkottak a gyerekek utat a vándorláshoz, hullámokat a tengerhez, hintaágyat a szülők számára. A leplekből fonták az óriás nyárfát, és abból készült a király palástja is - tudtuk meg Nagy Mártától, a bábcsoport vezetőjétől.

- Nagyon mozgalmas a történet. A játékosok gyorsan lépnek át egyik szerepből a másikba. A mesélő kislány nemcsak összeköti a történetet, hanem részt vesz a játékban is. A bábok és díszletek készítését megelőzően sok gyerekrajzot gyűjtöttem össze. Közülük Balhási Zalán munkája volt a legügyesebb. A darab színpadra állítását sok-sok etűdözés előzte meg. A  Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár tette  lehetővé, hogy náluk készüljünk fel az iskola átépítése alatt. Sok segítséget kaptam a szülőktől is: Tarczi Szilvia - akinek két gyereke is tagja a Tücsök bábcsoportnak - készítette a gyerekek jelmezeit.

A Tücsök csoport pénteken a Balaton partján,  Vonyarcvashegyen játszotta  a Zsákbamacskát és a  Négy cigánylegény mesterségének haszna című díjnyertes darabot. 

Június 22-én Celldömölkön az Apáczai Kiadó Tanítók Nyári Akadémiája elnevezésű rendezvényén mutatják be A Négy cigánylegény mesterségének hasznát és a Thriller című játékot (utóbbit UV-s technikával). 
Július 5-én Egyházashetyére megy az arany minősítésű előadás az olvasótáborba. Július 6-án Celldömölkön  szervezett Egészséges életmód tábor lakóinak adják elő ezt a mesejátékot, majd szeptemberben Jánosházán játsszák a Négy cigánylegény mesterségének hasznát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!