Hírek

2011.06.16. 15:08

Gyermekek súlyos állapotban a kóli bélbaktérium miatt Franciaországban

A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés miatt hat gyermek kórházba került az északi-franciaországi Lille-ben: állapotuk súlyos, de nem életveszélyes - közölte csütörtökön a helyi egészségügyi hatóság szóvivője. Délután egy hetedik gyermeknél is diagnosztizálták a megbetegedést.

MTI

A 20 hónap és nyolc év közötti korú gyerekek súlyos hasmenéses tünetekkel kerültek szerda este kórházba, miután a Lidl diszkontáruházban forgalmazott, előrecsomagolt darálthús-termékből fogyasztottak. A hetedik, hasonló tüneteket mutató kétéves kisfiú kedden este a Lille-től nem messze található Amiens-ben került kórházba. Csütörtökön délután, miután bebizonyosodott, hogy ő is a húspogácsától betegedett meg, átszállították a többi gyermek mellé a lille-i kórházba.

A hatóságok szerint az ételmérgezésnek nincs köze a németországi járványhoz. A Steaks Country márkájú fagyasztott termék francia gyártója a France Info hírrádiónak ugyanakkor elmondta, hogy a felhasznált húst Németországból importálták.

Guy Lamorlette, az északkelet-franciaországi Saint Dizier nevű településen található SEB cég elnöke később úgy pontosított, hogy a darált hús alapanyagának egy része Németország mellett Belgiumból és Hollandiából származik, a feldolgozás Franciaországban történt. Az ételmérgezést okozó termékbe került húst "több beszállítótól" szereztük be - mondta a gyártó. A hatóságokhoz hasonlóan megerősítette: "semmi nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolat lenne a németországi járvánnyal".

A francia egészségügyi hatóságok közlése szerint minden vizsgálat azt igazolta csütörtökön, hogy az ételmérgezést okozó kóli bélbaktériumnak nem ugyanaz a forrása, mint annak, amelyik járványt okozott Németországban. A feltételezések szerint a németországi járványt az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó mutáns baktériummal fertőzött növényi csíra okozta.

"Vásárlóink egészségügyi biztonsága mindennél előbbre való" - közölte Jérôme Gresland, a Lidl franciaországi üzleteinek társigazgatója, miután bejelentette, hogy szerda este valamennyi boltjukban minden Steaks Country márkájú terméket kivontak a forgalomból, s visszatérítik minden vásárlónak a darált húsból készült szeletek árát, amennyiben visszaviszik azokat a boltokba.

A megbetegedett hét gyermek között nincs kapcsolat, azon kívül, hogy mindegyikük evett a darált marhahússzeletből, amely Franciaországban a gyerekek kedvenc ételének számít. A gyerekek különböző észak-franciaországi településeken élnek, de valamennyiüket a lille-i kórházban ápolják. Egy nyolcadik gyermek is ételmérgezést szenvedett, de őt már szerdán este hazaengedték a kórházból.

 

A különleges kóli bélbaktérium Franciaországban évente átlagosan mintegy száz megbetegedést okoz, a németországi járványhoz képest enyhébb formában. A France 2 közszolgálati televízió hírmagyarázata szerint Franciaországban nem járvány, hanem "klasszikus kollektív ételmérgezés" történt: a kezdetektől ismeretes a fertőzés eredete, s miután az ominózus termékeket a forgalmazó azonnal kivonta a forgalomból, a fertőzés terjedését feltehetően azonnal megállította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!