Hírek

2011.08.22. 18:08

Fukszbergerék bioméze

Sorozatunkban vasi helyi termékeket, illetve azok előállítóit mutatjuk be. Ma a vasvári Fukszberger Gyula méhészről és családi vállalkozásáról írunk.

Erős D. Zoltán

A vasvári Fukszberger Gyula a Vasi Volánnál volt menetirányító. A főnöke s ismerősei közül többen is   méhészkedtek. Tőlük kapott kedvet ehhez a tevékenységhez.1978-ban nyolc méhcsaláddal kezdett, aztán fokozatosan növelte az állományt. Már hatvannál tartott, amikor még a nyolcvanas évek elején az atka szinte a teljes állományt kiirtotta.  Ekkor az újrakezdéshez egy jó ismerősétől vett nyolcvan családot. Ez a mennyiség azonban már olyan elfoglaltságot jelentett, hogy feladta  volános állását. Azóta télen pálinkafőzéssel foglalkozik, az év többi időszakában pedig méhészkedik. Időközben a fia is bekapcsolódott a munkába, ő lesz, aki tovább viszi a vállalkozást. Jelenleg 280 méhcsaláddal foglalkoznak.

Fukszberger Gyula nem sokkal az indulás után elvégezte  a méhész szakmunkásképzőt, s azóta is folyamatosan bővíti ismereteit. Így részt vett a bioméhész tanfolyamon is. A tevékenységi körbe eleinte csak a vándoroltatás, s közvetlenül a méz készítése tartozott bele. Azóta a termékek köre kibővült a virágporral, a lépesmézzel, a propolisszal és a viaszgyertyákkal is foglalkoznak, s termékeik egy része biotermék.

Rendszeres résztvevői a különböző vásároknak, de árusítanak a háznál, csakúgy interneten is. A törzsvásárlóik köre egyre bővül. A mézzel kapcsolatban Fukszberger Gyula fontosnak tartja egy tévhit eloszlatását is: mégpedig azt, hogy vannak, akik úgy gondolják, hogy a kristályos méz nem az igazi. Nos, a szakember szerint pedig éppen ez mutatja, hogy 100 százalékos mézzel van dolgunk. Ezt ebben a formában is bele lehet tenni például a teába, legfeljebb több vele a macera, vagy pedig vízfürdőben felmelegítve újra folyékonnyá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!