Hírek

2011.10.11. 15:49

Repkényszaggatás - könyvbemutató a Markusovszky kórházban

Görög Sándor "Repkényszaggatás - önéletrajz, családtörténet, korrajz a 20. századból" című könyvét mutatták be kedden a Markusovszky kórház Pető Ernő könyvtárában.

Bajdó Bettina

A könyvről dr. Horváth Boldizsár főorvos mondta el gondolatait. Elsőként a könyv szerzőjét, Görög Sándor gyógyszerkutatót, egyetemi tanárt, akadémikust mutatta be. A Széchenyi-díjas magyar kémikusnak, gyógyszerkutatónak eddig 11 könyve jelent meg, mind szakmai témájú.

A Repkényszaggatás regény, egy család  sorsáról szól a második világháború előtti, alatti és utáni időkben. A főorvos szerint a könyv hangvételén nem a gyűlölet érezhető, inkább a beletörődés a meg nem változtatható múltba. A borzalmakat visszafogottan ábrázolja a szerző, s megpróbál rávilágítani arra, hogy holokauszt bármikor és bárhol megtörténhet. A címválasztás is arra utal, hogy nem szabad hagyni, hogy a repkény mindent befedjen, meg kell tisztítani az emlékeket. Nem szabad, hogy az, ami történt, feledésbe merüljön.

A könyvben Görög Sándor apja utóéletéről is szót ejt, Görög Dénes ugyanis a Markusovszky kórház megbecsült orvosa volt, rá emlékeznek vissza oldalakon keresztül az intézmény dolgozói. A bemutatón a szerző is szót kapott, s elmondta, hogy szülei az elhurcolásuk előtt a családi dokumentumtárat dr. Csupor Sándor szombathelyi ügyvédnek adták át, aki megőrizte Görög Sándornak.

A szerző ezeknek a dokumentumoknak a segítségével és a saját emlékeiből írta meg a könyvét. Feltárta az 1940-től 1945-ig terjedő korszakot, minden szörnyűségével együtt. Néhány hét alatt 450 ezer ember esett áldozatul, Görög Sándor a könyvben azt meséli el, hogy öt embert hogyan érintett a szörnyűség.  
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!