Hírek

2012.04.27. 17:21

Ottlik-maraton: fölolvasás három városban, egy időben

Ottlik-emlékév az idei: május 9-én lesz az író 100. születésnapja. Az Iskola a határon városában Ottlik emléke napi élmény, de az ünneplésre nem csak Kőszeg készül.

Ölbei Lívia

Ez az intézmény mindig tárt karokkal várta azokat, akik érdeklődtek Ottlik  és az itteni diákok iránt, mondta Nagy Gábor, a Dr. Nagy László EGyMI igazgatója pénteken délelőtt a híres allé folytatásában, az iskola főépülete előtt megrendezett sajtótájékoztatón: az érvényes irodalmi kánonban és az Ottlik-kultuszban egyaránt kiemelt helyet elfoglaló "Iskola a határon" című regény ezek között a falak között játszódik, Ottlik 1920-tól '23-ig volt itt katonai alreálos kisdiák.

A kőszegi Ottlik-kultusz megalapításában és éltetésében elévülhetetlen szerepe van dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténésznek, aki nemcsak az Ottlik-év várható programjairól beszélt, hanem az Iskola... első, 1959-es kiadásának egy példányát is fölmutatta: így kettőződött meg rögtön (rajzban és valóságban) a főallé.

Dr. Wernitzer Julianna, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közművelődési és marketing-igazgatója elmondta: Ottlik tárgyi hagyatékának nagy részét a PIM őrzi, ezt is megmutatja a múzeumban május 22-én megnyíló Ottlik-emlékkiállítás; az írókról való megemlékezés pedig egyébként is a PIM napi feladatai közé tartozik. 

Básthy Béla alpolgármester hangsúlyozta: Ottlik emléke a kőszegiek számára napi élmény, az emlékév programjai közül nem egy civil kezdeményezés.

Ottlik 100. születésnapján, május 9-én Kőszegen, Budapesten és Gödöllőn azonos időben kezdődik Iskola...-fölolvasás, a helyszínek között élő internet-kapcsolat létesül. Ez lesz az Ottlik-maraton, magyarul és angolul.

(Az emlékév programjairól folyamatosan hírt adunk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!