Hírek

2012.06.04. 21:29

Kisvárosi kulturális kavalkád Répcelakon

Répcelak - Nem csupán a kisváros lakóinak szól a háromnapos Répcelaki Fesztivál. Az eseménysorozat - a korábbiak tükrében elmondható - tízezreket vonz. E hét végén számos program várja a látogatókat.

Simon Erzsébet

Különleges hangulattal töltik meg a település központját azok a népzenei csoportok, népi kézművesek, akik a Laki Kalinkó Szabadtéri Fesztiválra érkeznek az idén, immár tizenkettedik alkalommal. A helyi Ümmögő népzenei és néptánc együttes volt az elindítója házigazdája és szervezője a Laki Kalinkó folklórfesztiválnak több mint egy évtizeddel ezelőtt, később e mellé más műfajú programokat is társítottak. A szervezésből kiveszi a részét a művelődési ház, az önkormányzat, az egyházi felekezetek, a civil szervezetek. Mára a rendezvény háromnapossá nőtte ki magát, nevezetessé téve a kisváros nyár elejei napjait.

A műsorfolyam pénteken délután tárlatnyitóval kezdődik: a Nyitott Tér Kulturális Egyesület vendége ezúttal Geszler Mária Garzuly Munkácsy- díjas keramikusművész lesz. A nap komoly- és könynyűzenei koncertekkel folytatódik: az evangélikus templomban az Authentic Quartet lép fel, a rendezvénysátorban az Ocho Macho illetve a negyvenéves Lord együttes muzsikál. Szombaton tíz órakor megnyitják a Répce Expót, a fogyasztási javak kiállítását és vásárát, majd a Laki Kalinkó folkfesztivál kezdődik. Ennek a leglátványosabb eleme a zenés felvonulás a város utcáin hintókkal és szekerekkel. A néptánccsoportok menettánccal szórakoztatják a közönséget, bor és kalinkó kínálásával csalogatják a nézőket a délutáni programokra, ahol a megye és a nyugat-dunántúli régió színe-java - tucatnál is több gyermek és felnőtt együttes - prezentálja a magyar és a nemzetiségi néptánckincs legjavát.

A szervezők minden évben újítanak: ezúttal szombaton délután a lak-végződésű települések képviselői zászlós felvonulással mutatkoznak be. Díszpolgári cím átadására is sor kerül: Szarka Zoltán répcelaki születésű olimpiai bajnok labdarúgó érdemelte ki kimagasló eredményei és kiváló sporttevékenysége elismeréseként.

Vasárnap főzőverseny, könnyűzenei és sportprogramok, bábszínház, sajtkóstoló várja a kisvárosi kulturális kavalkád résztvevőit.


Kérdések és válaszok a fórumon

 

A város jelene és a jövője is érdekelte a megjelenteket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!