Hírek

2012.06.05. 16:39

Lakossági fórum Répcelakon - Párbeszéd a közügyekről

Répcelak - Több tucatnyian fogadták el a Vas Népe invitálását arra a városfórumra, ahol a közösségeket érintő problémákat vethettek föl a megjelentek, kérdéseket tehettek föl a város vezetőinek, illetve a meghívott vendégeknek.

Simon Erzsébet

A Vas Népe havonta jelentkező fórum-sorozatának helyszíne a répcelaki művelődési ház volt hétfőn este. A jó hangulatú beszélgetésen a helybeliek szinte kivétel nélkül annak adtak hangot leginkább, hogy milyen büszkék a településük fejlődésére. Egy hozzászóló szerint a város vezetőit azért nem bombázzák a kérdéseikkel, mert a lakók napi kapcsolatban vannak velük, a polgármester például meghatározott menetrend szerint járja az utcákat, szóba elegyedve az ott élőkkel. A Vas Népe szervezte párbeszéd alkalmat kínált arra, hogy meghívott vendégeket is kérdezzék a fórum résztvevői. Varga Gyulának, a helyi rendőrőrs vezetőjének egyetlen kérdést sem tettek föl; ebből arra következtettünk, hogy nincs probléma a kisvárosi közbiztonsággal. A várost elkerülő út építéséről viszont sokan tudakozódtak.

A kisvárosi művelődési házban megjelent több tucat érdeklődőt Burkon László, a Vas Népe felelős szerkesztője köszöntötte. Elmondta, hogy a Vas Népe három éve kezdte a településjárást azért, hogy fórumot teremtsen a közügyekről szóló párbeszédnek. Korántsem azért, mintha a helyi önkormányzatok ne tudnának lakossági összejövetelt szervezni; ám az újság segítségével létrejövő találkozókon az adott településen élők olyan kérdéseket fogalmazhatnak meg, amelyekre a meghívott illetékesektől választ is kaphatnak. Ha pedig mégsem érkezik megnyugtató felelet azonnal, az általunk nyilvánosság elé tárt ügyek a tapasztalat szerint előbb-utóbb mégis megoldódnak.

Dr. Németh Kálmán polgármester örömmel fogadta a Vas Népe kezdeményezését, s arra biztatta a jelenlévőket, kérdezzék bátran a város vezetőit a pulpituson helyet foglaló polgármestert, dr. Kiss Julianna jegyzőt , s a meghívott szakembereket: Wagner Balázst, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetőjét, Kolman Bálintot és Rázó Lászlót a GYSEV képviseletében, Varga Gyulát, a helyi rendőrőrs parancsnokát.

Nyugdíjasok kezdték a párbeszédet. Szinte valamennyien azzal indítottak, hogy felvázolták azt az ívet, ami a település elmúlt évtizedekben történt fejlődését mutatta. Dicsérték a mindenkori városvezetést, akik megálmodták, megtervezték, megteremtették az anyagi hátterét a továbblépésnek. A polgármestert s a jegyzőt nem is igen bombázták kérdésekkel, mindössze azt tudakolták, van-e valami konkrétum a közigazgatás átszervezéséről, mely ügyek maradnak helyi kezelésben, mi kerül a járási hivatalhoz, s mikor lehet ebben tisztán látni.

Dr. Kiss Julianna szerint a hivatalt érintő hatásköri és illetékességi szabályokat várhatóan hamarosan elfogadja a kormány, az utolsó információ alapján a korábban kommunikáltakkal ellentétben több feladat maradhat helyben.

Dr. Németh Kálmán sajnálkozva jegyezte meg, hogy a változás az adók tekintetében számukra nem lesz pozitív, kevesebb lesz ebből az önkormányzatot illető bevétel.

Mészáros Károly a GYSEV illetékeseinek címezte a kérdését: miért van az, hogy amíg a MÁV üzemeltette a vonalat, az ittenieknek nem kellett helyjegyet venni a településen is megálló IC-vonatokra Szombathelyig és vissza, most viszont fizetniük kell? És mi van a korábban ígért peronfelújítással, amire tudomása szerint az önkormányzat is áldozna pénzt?

Kolman Bálint, a GYSEV kiemelt szakértőjének válasza: a megrendelő utasítására április közepétől ahogy másutt itt is meg kellett szüntetniük a pótdíjmentességet. A peronfelújítás nem került le a napirendről, akár el is készülhet az őszi menetrendváltásra. A polgármester ehhez annyit fűzött, az önkormányzat ajánlata hárommillió forintot adnak a fejlesztéshez most is áll.

Dóczi Attila a rossz állapotú állomásépületek felújítása iránt érdeklődött. A válasz szerint ezek felülvizsgálata már elkezdődött.

Rázó László, a vasúttársaság sajtósa a Répcelakot is érintő szakasz villamosításáról elmondta, hogy várhatóan másfél-két év múlva már itt is gyorsabban közlekedhetnek a vonatok, csökkentve az utazásra fordított időt. A közlekedés nem került le a napirendről, hiszen sokakat foglalkoztatott a 86-os elkerülő út sorsa.

Wagner Balázs arról tudott beszámolni ezzel kapcsolatban, hogy hosszas procedúrát követően írták ki a közbeszerzési felhívást a Szombathely-Vát szakaszra, s hamarosan átadják a munkaterületet az új kivitelezőnek. Jóllehet a Csornáig tartó pályaszakaszra is elkészültek a kiviteli tervek, ám a területszerzés ügyében vannak még tisztázandó kérdések. Változtak a régészeti jogszabályok is, s egyelőre az építés megkezdésére sincs forrás.


A 89 éves Boros Béláné büszkén említette, hogy a település fejlődését Répcelak szorgalmas lakói alapozták meg.

Szabó József szerint zseniális húzás, hogy a Vas Népe kora hajnalban ott van az előfizetők postaládájában.

Pálla Péter szeretné, ha egyeztetnék a menetrendjüket a közlekedési társaságok; ne fordulhasson elő, hogy vonatindulás után percekkel ér a busz az állomásra.

Haraszthy István több, alsóbb osztályú sporteseményről szóló részletes tudósítást olvasna az újságban.

Szoporyné Szabó Piroska példaként hozta föl az önkormányzat hozzáállását az iskolafejlesztéshez, valamint lapunk városoldalait is jó kezdeményezésnek tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!