Hírek

2012.06.06. 13:55

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Szombathely - Ha valakinek egy másik személy kárt okoz, az okozó a kárért helytállni köteles. Az anyagi károk könnyebben behatárolhatók, vannak azonban nem vagyoni jellegű károk, és a tapasztalat szerint többnyire ezek a jelentősebbek.

Bajdó Bettina

- Az elmúlt hetekben több súlyos baleset is történt megyénk útjain. Ha a baleset személyi sérüléssel vagy halálesettel jár, az alapvetően és többnyire visszafordíthatatlanul befolyásolja a család jövőjét. Minden olyan káresetben, mely komoly befolyással van egy család életére, jelentősen megváltoztatja azt, kártérítés kérhető. Ezzel a lehetőséggel azonban nem él minden érintett - tudtuk meg Szakács Gábortól, egy biztosítási kártérítési igényekkel foglalkozó kft. ügyvezetőjétől.

- A jogszabályok kimondják, hogy mindenkit olyan helyzetbe kell hozni egy baleset után, mintha az meg sem történt volna - hangsúlyozta a szakértő. - Ezért minden veszteség, ami a balesettel összefüggésben közvetlenül vagy közvetve keletkezik, megtéríttethető. A dologi károk, viszonylag könnyen megfogalmazhatók, de például a nem vagyoni károk már csak jóval nehezebben, megfelelő tapasztalattal érvényesíthetők. Ezért érdemes mindjárt a káreset bekövetkezése után hozzáértő szakemberhez fordulni. A nem vagyoni károkból fakadó igény forintosítása azonban már komoly szakértelmet, tapasztalatot, vizsgálódást kíván, megfogalmazásuk jártasságot igényel. Mert milyen összeggel kárpótolható az, aki vállalkozása feladására kényszerül, az, akinek be kell fejeznie a sportolást, vagy akinek amputálják a lábát egy baleset miatt? A károsult és a kárért helytállni köteles érdekei ellentétesek, a károsultnak segítségre van szüksége a hátrányai megfogalmazásához és az igénye érvényesítéséhez.

A biztosítási szakértő hozzátette, hogy a baleset, káreset után el kell kezdeni gyűjteni a számlákat, az orvosi papírokat, s a sérült tárgyakat, ruhadarabokat sem szabad megsemmisíteni. Ezek ugyanis mind szükségesek a későbbiekben.

- Ha haláleset történik, az eljárás gyorsabb - folytatta Szakács Gábor. Súlyos, maradandó egészségkárosodással együtt járó sérülés esetén viszont a biztosítók legalább egy évet várnak az ügy lezárásával. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a beteg végleges állapota. Az eljárás során be kell mutatni a hosszú hónapok alatt összegyűjtött dokumentumokat, jól megfogalmazott kárigényt kell összeállítani és azt alá kell támasztani. Fontos, hogy olyan szakembert válasszanak a károsultak, aki kiáll az érdekeikért, nagy empátiával és peres gyakorlattal is rendelkezik. Munkánk eredménye nemcsak az anyagiak miatt lehet jelentős a rászorulóknak, hanem az ügyintézéssel, veszekedéssel együtt járó terhet is levesszük a vállukról.

Fontos lenne a káreseteknél is, hogy az ügyfelek megfelelően tájékozódjanak a biztosító megválasztásakor. Sokan nem gondolnak a jövőre, a legtöbben csak az árat veszik figyelembe.

- A versenyhelyzet miatt sok biztosító csökkentette a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás árát, a korábbi díj töredékéért lehet biztosítást kötni - mondta az ügyvezető. Az olcsóságnak azonban ára van. Volt rá eset, hogy pótbefizetésre kényszerült, vagy az általa okozott kárért kötelezettséget kellett vállalnia a peches ügyfélnek. Ezért a biztosító megválasztásakor érdemes körültekintően eljárni. Korábban az esetek többségében a biztosítók igyekeztek megegyezni az ügyfelekkel, ma ez jóval nehezebb. Az ügyfelek dönthetik el, hogy elmennek-e a bíróságra, perelnek-e, vagy másra bízzák ezt a mentálisan is nehéz feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!