Hírek

2012.06.22. 16:44

Rivalizálás helyett együttműködnek a városok

Szentgotthárd - A pénteken ismertetett iparfejlesztési program eredményeként tíz év alatt egymilliárd euró értékű befektetés és 25 ezer új munkahely jöhet létre a térségben.

Kiss Tamás

Az ország eme térsége a kilencvenes évek elején a tőkebeáramlás kiemelkedő hídfőállását jelentette: Zalaegerszegen, Szombathelyen és Szentgotthárdon  jelentős jármű- és gépipari, illetve elektronikai  vállalkozások telepedtek meg.

Az elmúlt években persze sokat változott a világ, s a folyamatokat látva megérett a felismerés, miszerint a versenyképesség fenntartása és a további fejlesztés érdekében a meglévő tudásokra és kompetenciákra alapozva a térségnek gazdasági és üzleti szempontból is meg kell újulnia ahhoz, hogy megfelelő szociális és gazdasági környezetet tudjon biztosítani a már itt működő vállalkozásoknak, illetve, hogy új befektetők számára is vonzóvá váljon.

Zalaegerszeg, Szombathely és Szentgotthárd vezetői és cégei a helyzetet felmérve arra jutottak, hogy rivalizálás helyett inkább egymással együttműködve próbálják elérni a fenti célokat, s a tavaly ősszel általuk közösen elindított Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ iparfejlesztési program mára kézzelfogható eredményeket hozott. Az elmúlt hónapokban aktívan dolgozó munkacsoportok az oktatás, a térségfejlesztés, a logisztika és a K+F aktuális problémái és az ezekre adott lehetséges válaszok mellett a beszállítók és a nagyvállalatok lehetőségeit és törekvéseit is körüljárták.

A fejleményeket bemutató konferencián Gyutai Csaba zalaegerszegi, dr. Puskás Tivadar szombathelyi és Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester is hitet tett a közös munka folytatása mellett, Csizmadia Norbert, a gazdasági tárca államtitkára pedig arról informált, hogy a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ törekvései nagyon is egybeesnek a kormány elképzeléseivel. (A részletekről hétfőn bővebben írunk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!