Hírek

2012.07.20. 06:33

Ha jön a végrehajtás

Szombathely – Az érintetteknek a munkájukat rosszul végző végrehajtók leleplezésére összefogást sürget egy országos szervezet. Csütörtökön ugyan még tízen sem jöttek össze fórumukra, de bíznak abban: egyre többen lesznek.

Némethy Mária

„A 2008-as évben kirobbant világgazdasági, pénzügyi válság és a kialakult körülmények miatt, a bankok elutasító magatartásukkal az érintett ügyfeleket még inkább kilátástalan helyzetbe kergették... Szervezetünk felkarolta a válság miatt hitelt törleszteni nem tudó devizahitelesek gondjait, hogy közösen találjunk megoldást az átmeneti fizetésképtelenségre. A pénzügyi és gazdasági válságot kihasználva jöttek létre bűnöző ingatlanforgalmazó nepperek, pénzbehajtásra szakosodott cégek.”

A sárvári székhelyű „Fehér Kéményseprők” Országos Társadalmi Szervezetek Szövetsége így fogalmazta meg létrejötte okait. A szervezet csütörtökön a végrehajtók törvényellenes tevékenységéről lakossági fórumot tartott a Herényiek Házában. Elképesztő történeteket hallottunk. Például arról, hogy teljesen jogtalanul kivonatták a forgalomból egy mozgáskorlátozott hölgy autóját, vagy egy pár ezer forintos parkolási bírságból hogyan lett több millió forintos. Dabasi Tamás, a szervezet elnöke elmondta: körülbelül 10 ezer végrehajtási ügy folyik csak Vas megyében.



Azt is hallottuk tőle: – A végrehajtók Isten felett állnak. A tulajdonos nélkül el tudják árvereztetni a nagy értékű televíziót, amiért már az új vevő megy a lakásra. Ez azért lehet így, mert rossz a törvény, azt a végrehajtók javaslatai alapján alkották meg. A fórumon elhangzott az is: az országban működő 200 végrehajtó körülbelül 10 százaléka korrupt. Nagyon magas költséggel dolgoznak.

– Egy 10 millióért értékesített ingatlanból 2 millió 470 ezer forint a végrehajtó költsége, 50 ezer forintból 10 ezer forint az övé – hallottuk a példákat, meg azt is: a Szombathelyi Városi Bíróság már nem egy esetben megállapította itteni végrehajtóról, hogy részben törvénytelenül járt el. A fórumra megérkezett Budapestről a Magyar Végrehajtó Egyesület alelnöke, Kállay Judit is. Céljuk a szakma megtisztítása. Dabasi Tamás elmondta: „hiába jöttek ma kevesen össze, be kell látni, csak összefogva lehet fellépni a végrehajtók ellen, akik hiába védekeznek azzal: a munkájukat végzik. Igen, de hogyan? Össze kell fogni, a panaszokat el kell juttatni ellenük az ügyészségre.”

Áprilisban figyelemfelkeltő tüntetést tartott két civil szervezet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara budapesti székháza előtt. Az egyik a Fehér Kéményseprők Országos Szövetsége volt. Követelték az ingatlanmaffiával összejátszó csalók, behajtók, ügyvédek, banki tisztviselők felelősségre vonását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!