Hírek

2012.07.24. 06:45

Hínár ellen amur az Abért-tóba

Lukácsháza, Kőszeg - Az Abért-tó gyors elhínárosodása az elmúlt hetekben jelentős közfigyelmet váltott ki. Szakemberek megtalálták a megoldást. Ez pedig az amur.

Némethy Mária

A fokozott figyelem részben a változás gyorsaságával, részben a tavak későbbi hasznosíthatósága miatti aggodalommal magyarázható.
 A múlt héten helyszíni egyeztető tárgyalás volt a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, az Őrségi Nemzeti Park, a Vas Megyei Kormányhivatal halászati hatósága, a Nemzeti Környezetügyi Intézet és a Vas Megyei Sporthorgász Szövetség részvételével. Ezt megelőzően a terület gazdája, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság több vízminőség vizsgálatot végzett a Gyöngyösön és a tavakon is. Megállapították:  vízminőségi probléma nincs, minden vízminta eredménye mindenben megfelel az előírásoknak, sőt a természetes vizekben való fürdés  kritériumainak is. 
A további teendők megalapozására a vízügyi igazgatóság és a halászati jogosult sporthorgász szövetség botanikai, illetve halas szakértői anyagokat készíttetett a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kara és a szarvasi Halászati Kutatóintézet munkatársaival. Megelőzhető-e  az elhínárosodás annak  aratásával és   növényevő halak (amurok) telepítésével?


A szakértők  óvatos választ adtak. Ennek oka az, hogy a tavak mellett folyó Gyöngyös-patak Natura 2000 terület, ezért az amur nem juthat  a patakba. A szakértők  szerint ez a probléma dupla halrács beépítésével megelőzhető lesz.
 A szakemberek abban állapodtak meg, hogy a vízügyi igazgatóság még az idén több újabb víz- és üledékvizsgálatot, valamint kísérleti hínáraratást végez a tó sekélyebb részein. Természetesen a levágott hínárt a tóból eltávolítják. Abban is megállapodtak, hogy még az idén elkészül a tó elvezető csatornáján a dupla halrács. A megyei sporthorgász szövetség 2013. év elején körülbelül 1500 kiló  amurt telepít a két tóba, még a vegetáció beindulása előtt.

A tavakba már korábban telepített pontyfélék a tó fenekét túrva a víz átlátszóságát csökkenteni fogják, így a fenéken a kevés fény miatt a süllőhínár nehezebben fejlődik. A betelepített  amur pedig a mégis kifejlődő hínárhajtások döntő részét  lecsipegeti, így remélhetőleg megakadályozza  túlburjánzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!