Hírek

2012.07.24. 06:43

Lisztharmat után szürkerothadás a szőlőkben

Szombathely - Pár hete még úgy volt, hogy a szőlő lisztharmat jelenti a legnagyobb veszélyt az ültetvényekre, de már úgy tűnik, hogy fel kell készülnünk a botritisz erőszakos fellépésére is, melynek egyik legfontosabb időszaka a szőlő "zsendülése", érésének elindulása.

Peltzer Géza

A zsendülő bogyó már nem fogékony a lisztharmatra és a peronoszpórára, annál inkább a szürkerothadásra (botritisz), ami fakultatív parazita szervezet, és zömében bőrszöveti sérüléseken keresztül fertőzi a növényt és a bogyót. Ezeket a sérüléseket okozhatjuk mi magunk is (tetejezés, fattyazás), de okozhatja jégeső, viharos szél   amiből bőségesen van az idén is -, szőlőmolyok rágása vagy darazsak szívogatása az érő szőlőszemeken. 
 
A védekezésnek három fő időszaka van: virágzás, fürtzáródás és zsendülés. Most van a fürtzáródás időszaka fajtáktól függően, a zsendülés általában augusztus közepétől várható - magyarázza dr. Márkus Antal szaktanácsadó. - Ezekből következik, hogy a megelőzésnek most van az ideje, ami folyamatos odafigyelést követel. Általában háromévente számíthatunk erős fertőzésre, amikor az augusztusi és szeptemberi hónapok csapadékosabbak az átlagnál. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a tömött fürtű, vékony héjú fajtákra (olaszrizling, ezerjó). Száraz körülmények között nem fontos a védekezés, de mivel a várható szüreti időpont előtt egy hónappal általában abbahagyjuk a permetezéseket, senki nem tudja megmondani milyen lesz a szeptemberi csapadék intenzitása, tehát a záró permetezést mindenképpen javaslom botritisz ellen is elvégezni - figyelmeztet a szakember.

A szürkepenész  szaporító képletei állandóan jelen vannak a levegőben, és amint jelentősebb csapadék érkezik, a fürtökön azonnal képesek fertőzni. Ha a fertőzés bekövetkezik, a bogyók pár nap alatt rothadásnak indulhatnak. A betegség gyógyító kezelése nem létezik.  Törekednünk kell arra, hogy szüretkor a fertőzött bogyó, illetve fürt aránya ne legyen több öt százaléknál.
- A korábbi kezelések a gomba fölszaporodását próbálják meg csökkenteni, tehát nem a károkozást  előzik meg, de zsendüléskor nagy hatékonyságú szereket kell kijuttatnunk éppen a kár mérséklése céljából.   Védekezésre a bőséges szerkínálat közül a boscalid+krezoxim-metilt,  a folpetnek cimoxanilos és mandipropamidos kombinációit,  a ciprodinil, iprodion és pirimetanil hatóanyagokat különösen ajánlom. Igen jó választásnak tartom a tebukonazolt is, mely több betegség ellen is kiváló hatású - tette hozzá a szakember. 
- Többszöri kezelés esetén a hatóanyagok váltogatását javaslom kontakt  szerek együttes használata mellett  - folpet, mankoceb stb.-  így védekezésünk komplex lehet. Kívánom minden szőlőtermelő és borászkodó társamnak, hogy az idei  év is  az előzőhöz hasonlóan kiváló minőséget adjon  a termelők és a bort fogyasztók örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!