Hírek

2012.08.31. 04:54

A beavatás hete: megérkeztek a gólyák a szombathelyi egyetemre

Szombathely - Bár az új tanév csak szeptember 10-én kezdődik, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központját máris fiatalok zsivaja tölti be. Szerdán hivatalosan is elkezdődött az elsőévesek beavatása, vagyis a gólyatábor.

Bajdó Bettina

Koncertek, vetélkedők, főzőverseny, sok bulizás és még több nevetés - erről szól a gólyatábor, amit idén is megrendeznek a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. Az elsőéves hallgatók, vagyis a gólyák szerdán érkeztek meg, azóta több játékos vetélkedőn, feladaton és bulin vannak már túl. A gólyatábor azonban nem csak a bulizásról szól, hanem az információgyűjtésről is. Sokan itt találkoznak csoporttársaikkal először, itt ismerik meg az egyetemet, s a tábor ideje alatt fedezik fel a várost is. Ebben pedig a felsőbb évesek segítenek nekik.

Tegnap tartották a Savaria túrát, ez egy városi vetélkedő, mely arra hivatott, hogy vicces feladatok elvégzése során minél jobban megismerjék a várost az egyetem elsőéves hallgatói, vagyis a gólyák. A legtöbb esetben a gólyatábor idején találkoznak először az elsőéves hallgatók azzal a hellyel és azokkal az emberekkel, ahol és akikkel az elkövetkező három, négy, vagy akár öt évet fogják eltölteni - mondja Nagy Antal szervező, a hallgatói önkormányzat tagja. Az iskolakezdés előtti napokban az egyetem hallgatói megtudnak minden fontos információt, amire egyetemi életük alatt szükségük lehet.

- Régóta hagyománya van az egyetemen a gólyatábornak - folytatja a szervező. - Ez az az esemény, amelyet nem szabad kihagyni. Négy napra szerveztünk különféle programokat, a szórakozás pedig garantált. De nemcsak ezen van a hangsúly, hiszen a tábor ideje alatt megismerhetik csoporttársaikat a hallgatók, versenyezhetnek ajándékokért, felfedezhetik a város legjobb helyeit, s ezen felül jókat bulizhatnak együtt. Nem hagyjuk magukra a gólyákat, hiszen "gólyapásztorok" terelgetik őket a nap 24 órájában. A gólyatáborban való részvétel azért is hasznos, mert a maradandó élmények mellett fontos információkhoz lehet jutni a tanulmányokról és az egyetemi életről is.


A szervező hozzáteszi, hogy a programokat úgy állították össze, hogy minden napra jusson egy játékos program, este pedig zenével kedveskednek az elsősöknek. Tegnap a gólyák azért, hogy megismerjék az új otthonukat, Savaria túrán vettek részt. A városi vetélkedő több helyszínen zajlott, játékos próbatételek várták a gólyákat a Csónakázótónál, a Fő téren, az Ady téri parkban és a Berzsenyi könyvtárnál. Ez utóbbi helyszínen például a szökőkútban kellett kupakokkal ügyeskedniük, de volt testfestés, valamint egy-egy festményt is meg kellett jeleníteniük. Mini sportpont is várta a gólyákat délután négy órától: volt tollaslabda és egyéb sportos játékok is. Karaoke-showt is hirdettek: ezen minden csapat elhúzhatta a kedvenc nótáját. Este héttől már a zenéé volt a főszerep: sztárvendégként fellépett a Punnany Massif.

A programok ma  folytatódnak, lesz főzőverseny, s bárki készíttethet karikatúrát is. Tizenegy órától indul a SzocCooltúra, amely során meg lehet nézni a Szocialista Jármű-ipar Remekműveit, lesz retro olvasó sarok, majd délután autós ügyességi versenyek és vetélkedők várják az érdeklődőket. Este fellép a Copy Con.  A tábor szombaton ér véget.

Prof. dr. Gadányi Károly, az egyetem elnöke is részt vesz a tábor programjain. Elmondta, remek alkalom ez arra, hogy személyesen is megismerje az elsőéveseket. Mert ahogy fogalmazott, két egyforma hallgató nincs, ezért szeret mindenkivel egy kicsit beszélgetni. Az elnök elárulta, ez már a negyvenedik gólyatábora. Korábban nem így hívták az elsősöknek szóló programokat, volt vezetőképző, barátkozó és összeszoktató tábor is. Volt olyan, hogy az oktatók is részt vettek a vicces feladatokban, az elnök is próbált megenni egy felfüggesztett, ötforintossal megtömött buktát. Mivel a kezét nem használhatta, alaposan összekente magát, s mire odaért volna az ötforintoshoz, addigra elvitték előle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!