Hírek

2012.08.31. 06:40

Milliárdokat hozott vissza a közös kasszába a NAV

Vas megye – Ellenőrzései során az adóhatóság kiemelt figyelmet fordít a hirtelen nagy forgalomváltozást mutató vállalkozásokra, valamint az úgynevezett „adó-minimalizáló” jegyeket hordozó bevallásokat benyújtó adózókra.

Kiss Tamás

Az első félév ellenőrzései során a Vas megyei revizorok kiemelten figyeltek a jogosulatlan áfa-visszaigénylések megakadályozására. Ezen ellenőrzések eredményeként közel 200 millió forint jogosulatlanul igényelt áfa kiutalását akadályozták meg, ez több mint duplája az előző évinek. A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága közlése szerint az utólagos adóellenőrzések eredményeként összesen 1,7 milliárd forint jogerős nettó adókülönbözetet állapítottak meg, amely 27 százalékkal haladja meg az előző félévi eredményt. A megállapításokhoz kapcsolódóan 1,4 milliárd forint bírságot és pótlékot szabtak ki.


Az ellenőrzési kiválasztás informatikai rendszereinek fejlesztése nyomán nőtt a megállapítási arány. Az összes adóellenőrzés 87,6 százaléka adókülönbözetet eredményező megállapítással zárult. A megállapított összeg jelentős (80 százalékot is meghaladó) hányada továbbra is az áfához köthető. Mint megtudtuk, az adóhatóság kiemelt figyelmet fordított a hirtelen nagy forgalomváltozást mutató vállalkozásokra, valamint az adóminimalizáló jegyeket hordozó (jellemzően fiktív számlát felhasználó) bevallásokat benyújtó adózókra. A gabonaforgalmazást, húsforgalmazást végző társaságoknál az értékesítési láncolatok feltérképezésével, kapcsolódó vizsgálatok elvégzésével, külföldi adóhatóságok megkeresésével folytattak le több eredményes vizsgálatot.

Ebben a félévben is előfordult, hogy egyesek más személyek adatainak felhasználásával próbáltak egy-egy alkalommal körülbelül 100 ezer forint összegben jogosulatlanul személyi jövedelemadót visszaigényelni. Emiatt két esetben tett büntető feljelentést a NAV. Mint megtudtuk: az egyre inkább előtérbe kerülő e-kereskedelmi tevékenységet is kiemelten vizsgálja a NAV. Vas megyében, az első félévben nagy összegû megállapítást tettek egy magánszemélynél, aki több ezer darab ingóságot értékesített aukciós portálon keresztül. Az adóhatóság vasi szakemberei a helyszíni ellenőrzések során a bizonylatadási kötelezettségre, a foglalkoztatás szabályszerűségére, az áruk eredetének igazolására, a bejelentkezésre vonatkozó szabályok betartását is kiemelten vizsgálták.

Az év első felében az ellenőrük 12 esetben tudták bizonyítani, hogy különböző szolgáltatók (köztük szobafestő, fodrász, cipész, sírköves, internetes pálinkaértékesítő) az amúgy adóköteles tevékenységet bejelentkezés, tehát vállalkozói igazolvány, illetve adószám kiváltása nélkül végezte. Esetükben adóbecslési eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!