Hírek

2012.08.13. 09:16

Zarándokturizmus a Répce partján

Csepreg – A Répce-parti kisváros is részét képezi a nemzetközi Mária-zarándokútvonalnak. Ezekben a napokban a Szűzanya tisztelői közül különösen sokan keresik fel a településen látható kegyhelyeket.

Tersztyánszky Krisztina

A kijelölt Mária-útvonal Kőszeg, illetve Horvátzsidány nevezetességeit elhagyva, a Péruska Mária kápolna érintése után érkezik be a városba. A Csepregen látható épített szakrális emlékek egész éven át vonzzák a kerékpáros turistákat, illetve a vallási elmélyülést keresőket egyaránt. A Szent Miklós templom és a Szent Orbán szobor mellett több kápolnával is büszkélkedhet a kisváros. Az útvonalon érkezők elsőként az 1815- ben épült késő barokk Szentkút kápolnával találkoznak. A bejárat mellett, a falba építve még ma is látható a csodatévő kút. A kegyhely arról nevezetes, hogy a protestáns korszakban a kútban elrejtett Mária oltárkép sok év elmúltával is sértetlenül került elő. A kápolna udvarán lourdes-i barlangnál is imádkozhat az erre járó.

A város másik, talán közismertebb egyházi épülete a település délnyugati részén, dombon álló Boldogasszony kápolna, amely a napokban ünnepli búcsúnapját. Korábban itt plébániatemplom állt, amely a középkorban még ismert búcsújáróhely lehetett, később azonban állapota leromlott és lebontották. Az egyházi helyszínt megjelölendő ugyanitt Jankovich Gyula gróf 1869-ben kápolnát emeltetett. A régi templom sírboltjából áthelyezve ma is itt alussza örök álmát az uralkodói család csepregi birtokszerzője, Jankovich Antal feleségével és gyermekükkel.

A kápolna augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén tartja búcsúnapját. Ilyenkor több ünnepi alkalmat tartanak, melyekre sok zarándokot várnak a környező településekről is. Az alkalom előtt a helyi egyházközség tagjai felülvizsgálták, megújították a Máriaút jelzéseit. Augusztus 11-én szombaton este már sokan gyűltek össze szentmisére és gyertyás körmenetre – ekkor Bors Imre fertőszentmiklósi újmisés mondott misét. Vasárnap délelőtt Császár István szombathelyi püspöki helynök celebrált szentmisét. Ma, hétfőn este hat órára várják a híveket, akik a temető melletti első stációtól, a Golgotán vonulnak fel imádkozva, elmélkedve a kápolnához, a hagyományos fatimai imatalálkozó helyszínére. Hét órakor ma is koncelebrált szentmise, majd utána körmenet kezdődik. Végül 15- én, csütörtökön, Nagyboldogasszony ünnepén a kápolnában fél tízkor, a Szent Miklós templomban pedig este hét órakor lesz ünnepi szentmise Szűz Mária mennybevételének tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!