Hírek

2012.08.09. 17:06

Zsilipelés a stressz ellen a kórházban

Celldömölk - Hogyan kezeljük a munkahelyi stresszt? Mit tegyünk a lelki kiégés ellen? A Kemenesaljai Egyesített Kórház 126 munkatársa már tudja: a tréninget az EU támogatta.

Ölbei Lívia

Az üzleti szférában  már nálunk is van kultúrája a munkahelyi konfliktusok megoldását, a mindennapi stressz kezelését, a motiváció növelését, a vezetői és kommunikációs képességek csiszolását (stb.)  célzó - végső soron a munka hatékonyságára jótékony hatást gyakorló -,   nyugati mintára bevezetett tréningek szervezésének;  a közszférára ez a szemlélet és gyakorlat még kevésbé jellemző. Pedig  egy hivatal, hát még  egy kórház megítélésénél rendkívül sokat számítanak a személyes benyomások: a kórházi dolgozók viselkedése - a betegekhez és a hozzátartozókhoz való  odafordulás, a bánásmód stb. - erősen meghatározza az intézményről alkotott képet.

Egyebek mellett ezért van nagy jelentősége annak a (maga nemében első fecskének mondható) projektnek, amely  száz százalékos uniós pályázati támogatás mellett  2010-ben indult, és most zárult le a Kemenesaljai Egyesített Kórházban. A több mint 30 millió forintos pályázat egyrészt lehetővé tette, hogy a kórház négy dolgozója szakképesítést szerezzen, másrészt pedig   százhuszonhat munkatárs (hét csoportban)  stresszkezelési, kiégést megelőző tréningen vegyen  részt;  eleget téve ezzel továbbképzési kötelezettségeinek is.  
Amint azt Pintér Tamás, a tréninget lebonyolító cég ügyvezető igazgatója  a ma délutáni sajtótájékoztatón elmondta: a kórház munkatársai felkészült szakemberek (köztük klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek) vezetésével sajátították el azokat a technikákat, módszereket, amelyek birtokában sok más mellett  most már  professzionális módon képesek zsilipelni az érzelmeiket is.    A  dolgozók körében sikert aratott a tréning, és remélhetőleg hatásait megérzik a betegek és hozzátartozóik is. Mindenesetre a  motivációval eddig sem volt gond: az ügyvezető tapasztalatai szerint mind a celliek, mind a dolgozók rendkívüli módon elkötelezettek a kórházuk iránt.   
Az pedig csak a véletlen műve, hogy éppen a kórház(ak)  államosításának idejére esett a kiégés és a stressz kivédésére irányuló munkahelyi tréningsorozat.  Várhatóan lesz folytatás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!