Hírek

2012.09.22. 07:03

Augusztusban az olvasók szavazata alapján a Hónap orvosa címet dr. Mesterházy Mária nyerte el

Szentgotthárd - Augusztusban a Hónap orvosa címet dr. Mesterházy Mária a szentgotthárdi rendelőintézet vezetője nyerte el. Ahogy ő fogalmaz, a rendelőbe minden nap jó érzés betérni, hiszen mosolygós arcok várnak rá.

Bajdó Bettina

Augusztusban is vártuk olvasóink ajánlásait és szavazatait az Emberséggel az egészségért! című sorozatunkban. Új kezdeményezésünk során bemutatjuk az egészségügyi dolgozók helyzetét, munkáját, azt, hogy miként és milyen körülmények között gyógyítanak a mindennapokban. Kíváncsiak vagyunk arra is, kik azok az egészségügyi dolgozók, akik segítő kezet nyújtottak önöknek a bajban, hozzáállásukkal és emberségükkel segítettek elviselni a fájdalmat. Ily módon lehetőséget biztosítunk önöknek arra is, hogy köszönetet mondjanak nekik munkájukért, fáradozásaikért. Voksolni az elmúlt héten az újságban található szavazószelvényen és internetes oldalunkon lehetett. Akárcsak az elmúlt hónapokban, úgy augusztusban is rengeteg ajánlás és voks érkezett a jelöltekre. Olvasóink szavazatai alapján a Hónap orvosa dr. Mesterházy Mária lett.

- Körmenden születtem igazi körmendi lány vagyok - mondja a Hónap orvosa. - Az orvosi egyetemet Debrecenben végeztem el, az első munkahelyem a körmendi kórház volt. Akkoriban azt tervezték, hogy az üresen álló placcra építenek még egy szárnyat, ahol a gyerekgyógyászat kap majd helyet. Ezért jelentkeztem ide, mert nagyon szerettem volna ezzel foglalkozni. A tervek azonban tervek maradtak, én pedig a belgyógyászaton kaptam helyet. Egészen 1996-ig itt dolgoztam. Volt egy féléves kihagyásom, amikor elköltöztünk a férjemmel Fertőrákosra, háziorvos lettem egy időre, azonban nem éreztük ott jól magunkat. Visszatértünk Körmendre.

1996-ban hirdették meg a szentgotthárdi rendelőintézet vezetői állását, mivel az előző vezető nyugdíjba ment.

- Szép kihívásnak tűnt a vezetői állás - folytatja dr. Mesterházy Mária. - Amikor belecsöppentem még nem is gondoltam, hogy ennyire szerteágazó lesz ez a munka. Nagyon sok mindenhez kellett érteni az orvosláson kívül, például a tb-joghoz, a munkajoghoz is. A továbbtanulás mellett döntöttem, hogy még jobban tudjam végezni a munkám. Beiratkoztam az ELTE jogi karára, s másoddiplomát szereztem. Az eddigi vezetőségem alatt sok minden történt már, például 1999-ben önkormányzati támogatással sikerült felújítani az egész rendelőintézetet. Hatalmas feladat volt ez, hiszen mindent rám bíztak a terveztetéstől egészen a megvalósulásig.

Az intézményvezető mindig is arra törekedett, hogy minél többet tudjon adni a környékbelieknek. A célja az volt, hogy minden szakmát idehozzon a városba, hogy a környékbelieknek ne kelljen órákat utazniuk egy vizsgálatért, a szakellátásáért. A kínálatot nézve ez sikerült is neki.

- Meglepődtem a betegek döntésén, hogy engem jelöltek és szavaztak meg a Hónap orvosának - hangsúlyozza dr. Mesterházy Mária. - Nekem ez a dolgom, ezért nem jár köszönet. Én nem mondhatom azt, hogy gyerekkoromban is orvosnak készültem. Az biztos, hogy gyerekként is felkaroltam az elesetteket, de akkor még nem szerettem volna orvos lenni. A gimnáziumban aztán kitűnő tanuló voltam, így pályaválasztásnál az orvosi egyetemet jelöltem be. Egyáltalán nem bántam meg. Mint mindenkinek, nekem is szükségem van a kikapcsolódásra, nagyon szeretek zenét hallgatni és színházba járni. Emellett sokat olvasok, főleg szépirodalmi műveket és verseket. A kedvenc költőim Ady Endre és József Attila, sok versüket kívülről is tudom. A barátokkal való beszélgetés is feltölt és kikapcsol, jó dolog a világ történéseiről véleményt alkotni. A munkahelyemre is jó bejönni, hiszen két fiatal asszisztens. Peresztegi Józsefné és Kovács Tamásné dolgozik mellettem, ők minden reggel mosolyogva várnak engem és a betegeket is. Nagyon jó kollektíva jött össze, fogalmazhatok úgy is, hogy ez itt a béke szigete. Egy kisvárosi közeg, ami nagyon sok részről jó, ám vannak benne nehézségek is. Közel állnak hozzám a betegeim, sok mindent tudok róluk és a családjukról is. Beavatnak az életükbe, ezért, ha valami történik velük, az engem is lelkileg megvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!