Hírek

2012.09.11. 04:39

Nincs gombaszezon, felborult a természet rendje

Szombathely - Sem a tavasz, sem a nyár nem kedvezett a gombának. Júliusban volt pár nap, amikor esett az eső, de abban az egy hétben sem volt gombából dömping a piacon. Talán majd az ősz, elvégre az az igazi szezonja. Vannak, aki megélhetési okból is várják.

Némethy Mária

- Ez az év nem a gombáról szól!  - kezdi beszélgetésünket a jól ismert gombaszakértő, Kalauz József. -  Júliusban volt pár nap, amikor esett az eső, volt gomba is, bár nem annyi, mint ilyenkor lenni szokott. Felborult a természet rendje. A téli avartakarásnak el kellett volna bomlania, ha lett volna elegendő csapadék, de az sem történt meg. Képzelje, voltak fajok az idén - példaként a tavaszi kucsmagombát említem -, amelyik elő sem jött! Ez a fajta az alföldi homokon mázsaszámra szokott teremni. Hát az idén nem. A nyár elején pedig őszi gomba jött elő. Mondom, felbomlott a biológiai rend.


Kalauz József a szombathelyi Vásárcsarnok gombavizsgálója már 16. éve.
- A megszokottnál jóval kevesebb munkám volt az idén - magyarázza. - A júliusi egyhetes időszakban tyúkgombát, tinórut hoztak, a mennyiséget a vargánya adta. Régen a nyári csoportos tuskógombából hegyek voltak a piacon, kilószámra árusították, most ezt is csészében mérték. Kevés volt. Vezetek évek óta statisztikát, a tavalyi év is gyenge volt, az idén az eddigi annak csak negyedrésze.

A gomba árusítása több embernek megélhetést is jelent. Most ők is elestek keresettől. Vajon hányan?
- Úgy 40-50 között szokott minden évben mozogni azoknak a száma, akik rendszeresen hozzák eladásra a gombát. Most csak pár ember hozott.
Különös az volt, hogy júliusban, amikor esett az eső, meleg is volt, mégsem volt dömping a piacon. Emlékszem, akkoriban egy szakértő elmagyarázta a rádió egyik műsorában: a nagy meleg és az erős szél kiszárította a talaj felső, 8-10 centis rétegét, márpedig a gombák növekedéséhez mindenképpen nedves talaj kell.
Kalauz Józseftől kérdezem még: a kőszegi Írottkő Natúrpark szervezésében folytatódik az ingyenes gombatanfolyam, tervez terepgyakorlatot is. Ha nincs gomba, hogyan lesz ez meg?
- A növények felől közelítünk majd. Elmagyarázom, milyen növénytársulásokra kell figyelni, milyenek környezetében él gomba. Na persze, normális esetben.

Az ősz  a gombaszezon csúcspontja. A fokozódó harmatképződés gondoskodik az egyenletes talajnedvességről, ez lehetővé teszi, hogy a gombák valóban gombamód szaporodjanak. Egyik évszak sem múlja felül az őszi   fajgazdagságot. Ilyenkor egy  kirándulás alkalmával akár 100 fajt is láthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!