Hírek

2012.09.06. 12:27

Új vonalak kiépülésére nyílik lehetőség?

Szombathely - Úgy tűnik, van realitása annak, hogy kiépülhessen Szombathelyet és Oberwarttal, illetve a Kőszeget Oberpullendorffal összekötő vasútvonal.

Peltzer Géza

Az eddig Csipkerózsika álmát alvó Vas megye-Burgenland Vasútépítépítő Részvénytársaságnak (VBV) immár kész tervei vannak a két vasútvonalra a magyar oldalt illetően, sőt a kisajátítási terv is már kész - tudtuk meg Pálinkás György vezérigazgatóhelyettestől. Az rt. 2004-ben alakult, alaptőkéjét felélte, a munka azonban az utóbbi időben új lendületet kapott.

- Európában mindenütt a regionális vasúttársaságoké a jövő, és egyre erősödő szándék, hogy a közutakról a vasútra tegyék át a teherforgalmat, így erős az uniós akarat, hogy kiépüljön ez a két vadonatúj vasútvonal - magyarázza Pálinkás György vezérigazgató-helyettes.

- Egy kilométer vasúti pálya nagyjából egymilliárd forintba kerül, a két vonal kiépítése így közel húszmilliárdos költséget jelent, ami európai léptékekkel nézve olcsónak számít. A cél, hogy közvetlen összeköttetés legyen a régión belül, a térségben lévő fürdőhelyek elérhetőek legyenek vasúton. A nyomvonaltervek elkészültek, a társaság feladata a vonal kiépítése Magyarországon, osztrák oldalon történő rácsatlakozás biztosított.

A Szombathelyt Oberwarttal összekötő nyomvonal az állomásról dél felé indul, majd nyugatra fordul, keresztezi a 86-os főútat és a határ felé veszi az irányt. A Kőszegről Oberpullendorf felé kiépítendő vonal a határ térségében alagúton halad majd tovább osztrák oldalon a kisváros irányába. A vezérigazgató-helyettes szerint a politikai támogatottság erős. Orbán Viktor látta a tervet, és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. is támogatásáról biztosította őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!