Hírek

2012.10.03. 05:59

Az ellátórendszernek fel kell készülnie a lakosság öregedésére

Megyei körkép - A 60 év felettiek halálozásának több mint feléért a keringési rendszer valamilyen betegsége a felelős - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványából.

Bajdó Bettina

A világ 60 évnél idősebb népessége 1980 óta megkétszereződött, és az előrejelzések szerint 2050-re elérheti a két  milliárdot - olvasható a KSH összeállításában.  Az egészségben és tevékenyen töltött időskor mind hosszabb fenntartása nagy kihívás az egyén és az egészségügyi ellátórendszerek számára egyaránt. Mivel az előrejelzések szerint a legidősebb -  80 feletti -  népesség gyarapodása lesz a leggyorsabb  - 2050-re számuk akár a négyszeresére is nőhet -, egyre nagyobb lesz az  igény a hosszan tartó ápolásra is.

 A 2011-es népszámlálás előzetes adatai szerint Magyarországon az elmúlt 10 évben csak a 60 éves és idősebb korosztály létszáma nőtt. A több mint 2 millió 300 ezer időskorú a népesség 23 százalékát alkotja, ami  uniós összehasonlításban közepes arány. E korosztályban ezer férfira 1564 nő jut, ez 23-mal  kevesebb, mint 10 évvel korábban.

A kimutatások szerint szerte a világon -  még a legszegényebb országokban is - az idősek leggyakoribb  halálokai a szív-, az agyiér-, valamint a krónikus tüdőbetegségek. Az akadályozottságukat azonban inkább a látás vagy hallás megromlása, a mozgásszervi problémák és a szellemi képességek hanyatlása okozzák.  Magyarországon a 60 év felettiek halálozásának több mint feléért (a nőknél 59, a férfiaknál 50 százalékáért) a keringési rendszer valamilyen betegsége, negyedéért (a nőknél 20, a férfiaknál 28 százalékáért) pedig daganatok a felelősek. Az  idős férfiak között  az átlagnál jóval több a különböző tüdőbetegség és az öngyilkosság. A háziorvosok rendelőiben leggyakrabban  magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szívpanaszok kezelése, koleszterin-,  mozgásszervi és csontsűrűség-problémák miatt jelennek meg az idősek.  A légzőszervi betegségek terjedésének egész világon tapasztalható emelkedő tendenciája Magyarországon is érvényes. Az idősek több mint tizede számolt be krónikus hörghurutról, tüdőtágulásról. Ugyan az idős korosztályban kevesebben dohányoznak, ám közöttük -  különösen a férfiaknál -  jóval magasabb a leszokottak, tehát a valaha dohányosok aránya. A  mentális - több mint 500 ezer depressziós és több mint 700 ezer szorongásos - betegségek gyakori előfordulása az idősek fizikai, érzelmi, szociális téren  megnyilvánuló általános nehézségekre utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!