Hírek

2012.10.23. 16:14

Elutasították a kereseteket: kifogásolták a vízrendezési társulat küldöttgyűlési határozatát

Szombathely - A Szombathelyi Törvényszék elutasította azt a keresetet, amelyben a tagok az őrségi vízrendezési társulat küldöttgyűlési határozatának hatályon kívül helyezését kérték.

Nagy Ildikó

A Vas Népében is több alkalommal foglalkoztunk azzal, hogy a tagok - elsősorban a gazdálkodók - nem értik, miért kell hektáronként ezer forint egyéb hozzájárulást fizetniük az Őrségi Vízrendezési és Talajvédelmi Társulatnak. Írtunk arról is, hogy bár a törvény 2011-től eltörölte a társulati hozzájárulást, a 171 ezer hektárnyi területért és 835 kilométernyi vízfolyásért felelős Őrségi Vízrendezési és Talajvédelmi Társulat küldöttgyűlése úgy döntött, hogy a társulat tagjai az öt hektár és az azt meghaladó összes területük alapján hektáronként ezer forint egyéb hozzájárulást kötelesek fizetni. Voltak, akik a kiküldött fizetési értesítő kézhezvételét követően nem törődtek bele a közgyűlési döntésbe, és öt vasi társulati tag bírósághoz fordult. A Szombathelyi Törvényszék azonban ítéletében elutasította a tagok által benyújtott keresetet. Az alperesek jogszabálysértőnek tartották a küldöttgyűlés határozatát, álláspontjuk szerint ugyanis az általuk idézett jogszabályi rendelkezések egyértelműen bizonyítják, hogy a tagokat egyéb hozzájárulás jogcímén nem lehet fizetésre kötelezni.

A Szombathelyi Törvényszék egyebek között megállapította, hogy a törvény a küldöttgyűlés hatáskörébe utalta az egyéb támogatások jellegének és mértékének meghatározását, és ezért a tagok keresetét első fokon elutasította.

Információink szerint nemcsak a Vas megyei gazdálkodókat zavarta a társulat által kiküldött számla, több megyében is bírósághoz fordultak a tagok. Úgy tudjuk, hogy Győr-Moson-Sopron, valamint Veszprém megyében is a szombathelyihez hasonló ítéletek születtek első fokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!