Hírek

2012.10.13. 20:11

Gesztenyés lekvár és kandírozott gesztenye (galériával frissítve)

Velem - Ha az időjárás is úgy akarja, vasárnap 18 órakor a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes és a Boglya zenekar fellépésével ér véget a velemi Gesztenyeünnep, ahol szombaton kora délután kezdett el sokasodni, hömpölyögni a tömeg.

Ölbei Lívia

A rendszerint kétnapos Gesztenyeünnep rendezője a szombathelyi MMIK, a velemi alkotóház és a körülötte kialakított népművészeti műhelyrendszer működtetője, valamint a velemi községi önkormányzat. Nem csak az Alpokalján honos szelíd gesztenye beérését ünnepeljük ilyenkor: az eseményt mindig kézművesek vására és sok kulturális program kíséri.

Szombaton délelőtt zenés-táncos programok adták meg az alaphangulatot: a Zsivány zenekar bevezetője után a nagyszínpadon a Gradisce Horvát Kulturális Egyesület Táncegyüttese lépett föl, közben a zsiványok az utcaszínpadon folytatták, aztán a nagyszínpadon a Kis-Hétrét együttes muzsikált.

Az első színházi produkcióval kora délután a celli Soltis Lajos Színház fiataljai álltak elő: a Lónak vélt menyasszony pont a Gesztenyeünnephez hasonló színes, forgatagos rendezvényekre való, Baranyi Ferenc a commedia dell’ arte szabályait követve írta meg a saját ízes színdarabját, bőven élve a nevettető helyzetkomikum eszközeivel (most akkor a gazda lováért érkezett a fiatalember, vagy inkább a lányát venné feleségül?). A Soltis színház előadását főleg a gyerekek kísérték figyelemmel (mintegy nyolcvan érdeklődőt végig a színpadhoz szögezett a történet, mások megálltak egy kicsit, aztán indultak további látnivalók után), szerencsére ekkora már elállt az eső is: a szombati ebéd után érzékelhetően növekedésnek indult a tömeg Velemben.

A vásárban a népi iparművészet fából készült remekei, a házi sajtok és a házi szappan mellett a legnagyobb sláger ebben a két napban természetesen a gesztenye: van itt gesztenyés lekvár, gesztenyés pite, kandírozott gesztenye – és az utolérhetetlen illatú sült gesztenye. Menjünk bátran az orrunk után!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!