Hírek

2012.10.17. 16:52

Magyar Katolikus Kultúra Napjai: egy hét sokféle rendezvénnyel

Vas megyei körkép - A Szombathelyi Egyházmegyében az elmúlt héten kezdődtek a Magyar Katolikus Kultúra Napjainak rendezvényei, most vasárnap fejeződnek be. Ez az apropója kérdésünknek: ma mi jellemzi a katolikus kultúrát?

Némethy Mária

A szombathelyi Sala Terrenában a múlt héten dr. Veres András megyés püspök nyitotta meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. Volt könyvbemutató és kórustalálkozó, rendkívüli tanóra, megnyílt kiállítás. A záróesemény most vasárnap lesz. 19 órától „A halálból az Életbe!” címmel Pem László egyházmegyei zeneigazgató orgonakoncertet ad a szombathelyi Szent Márton templomban. A koncert tisztelgés Kodály Zoltán előtt.

Mi jellemzi ma a katolikus kultúrát?

– Heidegger szerint a műalkotásban az igazság működésbe jön – válaszolta kérdésünkre Tóth Csaba festőművész. – Mivel jelenleg a világban az igazság más módon és területen nem tud működésbe jönni, így a valódi művészetre, kultúrára elviselhetetlenül nagy teher nehezedik, amit kevesek képesek kiállni. Ebben rejlik csodálatos szépsége, hivatása, küldetése is egyben. Épp ezért nem tennék különbséget katolikus vagy keresztény kultúra között, inkább egy közös nevezővel evangéliumi kultúráról lehetne beszélni. Azonban ez az evangéliumi kultúra annak, amit ma kultúrának nevezünk, csupán töredék százaléka (például Tarkovszkij, Arvo Pert). A több mint 90 százalékos többség, megint Heidegger szóhasználatát kölcsönözve, „a művészeti ipar” terméke. Az evangéliumi kultúra, mint az evangélium maga: élet, só.

– Tágítanám a kört, nemcsak katolikus, hanem keresztény kultúráról beszélnék, amely nélkül nincs magyar kultúra – válaszolta Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője. – 40 év ebből kimaradt, megszakadt a folyamatosság. Most az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy át lehessen adni belőle értékeket. Nagyon jó, hogy élnek közöttünk még olyan emberek, mint például Kuklay Antal egri kanonok, Pilinszkyszakértő, aki nyolcvan éven túl van már, de rendkívül színesen és okosan tud beszélni, előadni.

– Az egyházi kultúra az egyetemes kultúra szerves része – mondja Pem László egyházmegyei zeneigazgató: – Fontosnak tartom, hogy mára megszűnt a hit és a tudomány szembeállítása. Például Kodály Zoltán vagy Szentágothai János anatómus hitüket gyakorló tudósok voltak. Nagyszerű, hogy olyan jelentős zeneszerző, mint Karai József egyházzenét szerez, és megyénkben él a kiváló Kisléghi Nagy Ádám festőművész.


Mecénás, megrendelő, pártfogó

2000 évvel ezelőtt a kereszténység teljesen átalakította a kultúrát, a társadalmat. Aztán évszázadokon keresztül az egyház volt az elsődleges kultúrahordozó, a mecénás, a megrendelő, a művészek pártfogója. Később a társadalom közösségi rendje megbomlott, az egységes keresztény kultúrát világnézeti pluralizmus váltotta fel. Azóta az egyház önreflexiójában egyre nagyobb a súlya a keresztény kultúra ápolásának, valamint a világgal való párbeszédre történő felkészülésnek. A kultúra ápolásának egyik kiemelkedő rendezvénye az idén negyedik alkalommal megrendezett katolikus kultúra napjai, amellyel a Püspöki Konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeire irányítja a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!