Hírek

2012.10.11. 17:54

Megnyílt a hit éve: 50 éve kezdődött el a II. Vatikáni Zsinat

Szombathely - Csütörtökön volt 50 éve, hogy Rómában XXIII. János pápa a Szent Péter bazilikában megnyitotta a II. Vatikáni Zsinatot. Az évfordulóhoz kapcsolódva nyílt meg a hit éve. Dr. Veres András a székesegyházban megtartott misén hirdette meg az új tematikus évet.

Némethy Mária

– A II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján, 2012. október 11-én kezdődik és 2013. november 24-ig, Krisztus király ünnepéig tart majd a hit éve, amelynek célja, hogy hirdessük Krisztust azoknak, akik nem ismerik, vagy csupán egy történelmi személyiséget látnak benne – jelentette be még nyáron XVI. Benedek pápa a Szent Péter bazilikában tartott szentmisén. A hit évének logója egy hullámokon ringó bárkát ábrázol az egyház jelképeként. A főárboc egy kereszt, amelynek vitorláit dinamikus jelekkel Krisztus IHS monogramja alkotja. A vitorlák mögött a napot láthatjuk, amely a monogrammal együtt az Eucharisztiára utal. Az esemény hivatalos, latin nyelvű himnusza is elkészült: refrénje fohász Istenhez, hogy mindnyájunkban növelje a hitet: „Credo, Domine, adauge nobis fidem”. Ez az év olyan lehetőség, amelyet a keresztény közösség kínál mindazoknak, akik szeretnének találkozni Istennel.

A galériáért kattinson a képre!

Dr. Veres András megyés püspök csütörtökön, a II. Vatikáni Zsinat kezdetének 50. évfordulóján, a 18 órai szentmise keretében nyitotta meg a székesegyházban az új tematikus évet. Szentbeszédében ő is a lelki megújulás fontosságáról beszélt. Tévhitekről szólt, például arról, hogy tanult ember nem lehet hívő, vagy hogy a hit magánügy. Arra buzdított mindenkit: az ember kiáll azért, amit igaznak tart, a hívőnek is ki kell állnia a hite mellett munkahelyen és baráti társaságban egyaránt.

– A gyermekkorban megszerzett hitismeret nem elég felnőtt korban. Egy általános iskolás korú szinten megtanult matematikai tudással nem lehet hidat tervezni. Felnőtt módon kell elsajátítani a hitbéli ismereteket. Megtérés nélkül nem jutunk el a hit mélyebb megismerésére – hangsúlyozta a megyés főpásztor.

Az év során a vallási eseményeken túl nem hiányoznak majd a kulturális programok sem.

Ennek jele volt csütörtökön, hogy egy kiállítás is kapcsolódott Szombathelyen az 1962. október 11-én a római Szent Péter bazilikában megnyílt és 1965. december 8-án befejeződött II. Vatikáni Zsinat félévszázados jubileumához. Délután az Eölbey-házban (egyházmegyei levéltárban) a magyar katolikus kultúra napjai rendezvénysorozat egyik programjaként rendezték meg a „Kovács Sándor szombathelyi püspök a II. Vatikáni Zsinaton” című kiállítás megnyitóját. A kiállítást dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök, Kovács Sándor püspök egykori titkára nyitotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!