Hírek

2012.11.06. 15:58

Megszűnik a Homok utcai szégyenfolt

Szombathely - A Homok utcában folytatódik a város-rehabilitáció: elbontják a környéket csúfító épületeket, a jövő héten már a tereprendezés zajlik, az önkormányzat pedig várja a lehetséges beruházók jelentkezését.

Rózsa Melinda

Jövő héten már híre-hamva sem lesz a város egyik szégyenfoltjának, a Homok utcai szegénytelepnek. Marton Zsolt alpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, 2010-ben határozta el az önkormányzat, hogy felszámolják a Szombathelyhez méltatlan lakókörnyezeteket.

A Homok utcai telepet - ahol gyakorlatilag soha nem volt felújítás, így az emberek a harmadik évezredben is az 1920-as éveknek megfelelő körülmények között éltek - 2011-ben hagyta el az utolsó lakó. Hogy a bontás akkor nem kezdődött meg, annak az az oka, hogy a Szova Zrt. több alkalommal versenyeztette a munkálatokat, de sokáig  nem érkezett megfelelő ajánlat, számolt be az alpolgármester. "Közel egy évet csúszott a bontás, de most a vállalkozó a korábbi ár egyharmadáért elvégzi" - tette hozzá Szakály Gábor tanácsnok.

A város több pontjáról, hasonló lepusztult épületekből kiköltöztetett bérlők elhelyezésével kapcsolatban a tanácsnok úgy tájékoztatott, senki sem kerül az utcára, és az év végéig négy újabb szociális szállás felújítása is befejeződik. (Ezekbe vélhetően a most még a Győrffy utcában élő négy családot helyezik el.)

Marton Zsolt úgy látja, a terület alkalmas volna arra, hogy olyan piaci bérlakások épüljenek itt, amelyekben fiatal családok találnak otthonra. Szakály Gábor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a városnak érdeke, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítva Szombathelyen tartsák a fiatalokat. Konkrét tervek még nincsenek, örömmel fogadják a lehetséges beruházókat.

 

A Homok utca 13. szám alatti ingatlanon 1920-ban építették fel a Mayer-féle téglagyármunkásainak szánt lakásokat. A telep az államosítás óta, 1952-től működött bérlakásként. A 4098 négyzetméteres ingatlan húsz évvel ezelőtt került önkormányzati tulajdonba, az utolsó lakókat tavaly költöztették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!