Hírek

2012.11.26. 09:23

OÁMK: foltosok és szépek

Szombathely – Egy gombostűt se lehetett volna leejteni az OÁMK Savaria Ifjúsági Centrum galériáján szombaton délután, a Folt-Mix Csoport kiállításának megnyitóján.

Ölbei Lívia

A „foltos nap” már délelőtt megkezdődött. Hol vagyunk már attól, hogy a foltvarrást (a patchworkot) valaha a szükség szülte: amerikai fölművesfeleségek adtak új értelmet ezzel a technikával az elnyűtt ruhadaraboknak, így vált népszerűvé sokfelé a foltvarrás. Nem újdonság, hogy a szükségből erény (micsoda erény) kovácsolható: a foltvarrás, foltmozaik ma már nem is egyszerűen hobbi, hanem életmód és művészet.

Egyetlen gombostűt se lehetett volna leejteni a Folt-Mix Foltvarró Csoport kiállításának megnyitóján (Fotó: Horváth István)

Az Oladi Általános Művelődési Központ Savaria Ifjúsági Centrumában (az intézményt akkor még nem így hívták) 1996 óta működik az időközben persze sok változást is megért foltvarrókör. A jelenleg tizennégy fővel, Buchwald Antalné Piroska vezetésével tevékenykedő Folt- Mix Foltvarró Csoport téli bemutatói pedig arról híresek, hogy mintegy megadják a jelet – és meghozzák a kedvet – a karácsonyi készülődéshez.

Így történt ez szombaton délután is a Savaria Ifjúsági Centrum galériáján, ahol a ház munkatársa, Kissné Szendi Katalin köszöntötte a népes közönséget, soraiban mások mellett dr. Takátsné dr. Tenki Máriát, aki a város kulturális tanácsnokának szerepében vállalta el az idén Foltokba öltött szeretet címmel megrendezett kiállítás megnyitását.

A takarók, párnák, faliképek, táskák mellett van itt minden: laptop-tartó, varródoboz, baba, mackó, fotóalbum is (Fotó: Horváth István)

A megnyitón egyebek mellett elhangzott: a Folt-Mix Csoport tagjai igazi alkotóművészetté fejlesztették a kreatív foltvarrást. A kiállításhoz rendszerint pályázat is társul, amelynek tematikáját a kiírás ezúttal így szabta meg: „Adventtől karácsonyig.” A pályázók közül hatan kaptak díjat, rangsorolás nélkül: van köztük győri, muravidéki foltvarró is. A Folt-Mix Csoport tagjai közül pályázati díjban részesült Buchwald Antalné Piroska és Kiss Gáborné Kati – utóbbi karácsonyfadíszekkel nevezett. A szál piros rózsa viszont a csoport minden tagjának kijárt.

A kiállítás a karácsonyra hangol, és december 9-ig látható (Fotó: Horváth István)

A december 9-éig nyitva tartó kiállítást végignézve egyébként is az a benyomásunk támad, hogy a jól összeválogatva egymáshoz illesztett textildarabkákból az egész világ fölépíthető. A takarók, párnák, faliképek, táskák mellett van itt minden: laptop-tartó, varródoboz, baba, mackó, fotóalbum és ehetőnek tűnő sütemény-költemény. „Beiratkozunk ebbe a szakkörbe”, hallatszik innen is, onnan is. Ádám Évát pedig a nosztalgia hozta el a tárlatnyitóra: ő maga a ´90-es években volt a Folt- Mix Csoport tagja, örömmel emlegeti az együtt töltött időt, a nemzetközi találkozókat. A csoport rendszeresen jótékonykodik, most a jáki óvoda kapott ajándékba párnát-takarót, cserébe a Folt-Mix jáki kiállításának megnyitóján bemutatott műsorért. A SICmegnyitón a Stella énekegyüttes lépett föl, volt tombola, és aki tényleg kedvet kapott a foltvarráshoz, a kezdő készletet is mindjárt a helyszínen beszerezhette: a kelméktől a vidám kerámiagombokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!