Hírek

2012.11.04. 07:51

Skyfall: öreg ügynök nem vén ügynök

Az 50. évfordulóra készült Skyfall szépen felsorakoztatja a sorozat védjegyévé vált elemeket, de szokatlan főhőst kreál.

Szabó Judit

Sajnálatos, hogy az Oscar-díjas Sam Mendes nem rendez több James Bond filmet (legalábbis ezt nyilatkozta), mert a sorozat jubileumi epizódja felülmúlja az eddigieket. Ötven éve, 1962-ben mutatták be a széria első részét, a Dr. No-t Sean Connery főszereplésével. Azóta huszonhárom filmben izgulhattuk végig, hogyan menti meg a világot James Bond könnyed eleganciával, sokszor karcolás nélkül, de mindenképpen élve megúszva lövöldözést, autós üldözést, robbantást, égszakadást, földindulást – ezért (is) szeretjük. Az ötvenedik évfordulóra készült Skyfall (Égszakadás) a Bond-filmek védjegyévé vált elemeket szépen felsorakoztatja, viszont szokatlan főhőst kreál. A főszereplő Daniel Craiget öregedő, korszerűtlen figurának láttatja, akinek végig remeg a keze a lőgyakorlaton. Érthető, hiszen még a főcímdal előtt lelőtték, és a sokkot kemény ivással próbálta kiheverni. Aztán szolgálatra jelentkezett büdösen, gyűrötten és borostásan, de ez is jól állt neki, hát még az elmaradhatatlan, tökéletes öltöny, melyben később mutatkozott.

És bebizonyította, hogy nemcsak a külseje változhat előnyére: tud ő még lift alján lógva felhőkarcoló tetejére kapaszkodni, a Bond-lány (Bérénice Marlohe) testőreivel lazán elbánni, jég alá beszakadva ellenfelet legyőzni. Ezt vártuk tőle, főleg miután láttuk, hogy a filmet felvezető pazar akciójelenetben hogyan szedett ízekre robusztus markológéppel egy száguldó vonatot.

Ami a történetet illeti: a harc azért folyt, mert az ellenség megszerezte a terrorista szervezetekhez átállt ügynökök listáját. Jócskán várattak minket, mire megtudtuk, ki áll emögött, de végre színre lépett a számítógépzseni Silva, akit Javier Bardem alakított. El tudta hitetni velünk, hogy mindenre képes, főleg, amikor a fogoly Bondhoz gyengéden kezdett közeledni...

A nőknek ebben a filmben nem sok lapot osztottak, leszámítva M-et (Judi Dench), aki utoljára játszotta a titkosszolgálat karizmatikus irányítójának szerepét. Nemcsak az életéért kellett küzdenie, hanem vezetői kvalitásainak és eredményességének megkérdőjelezése ellen is. M-ért sokat megtett a főhős, ha az aktuális Bond-lányért ennek csak a töredékét teszi, még elégedettebb lettem volna.

A Skyfall vetítésének első hétvégéje Nagy-Britanniában a mozitörténelem második legnagyobb sikerét hozta (Harry Potter után), biztos nem véletlenül. S hogy az operatőri munkát is élvezhessük, moziban érdemes megnézni a filmet: Isztambulról, Sanghajról és Skóciáról elképesztő felvételeket láthatunk.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!