Hírek

2012.11.12. 05:46

Toborzó dal is született

Vasvár - A negyedik Hegyháti Toborzót - amely szerves fejlődési folyamat eredménye - idén háromszáz aktív szereplővel rendezték meg: 14 településről 31 produkció érkezett.

Merklin Tímea

Déltől este fél hatig - két kis szünettel  - folyamatosan léptek fel a csoportok. Táncosok, zenészek, színjátszók, versmondók, hagyományőrzők és modern táncosok a legkülönfélébb műfajokban mutatkoztak be - a kicsi gyermekektől az idő korú hölgyekig és urakig.
 
- Egyértelmű, hogy minőségben is rengeteget javultak a csoportok az évek alatt. Tanulnak egymástól és eljárnak egymás rendezvényeire. Ez a Toborzó egyben mustra is, mert itt már válogatnak a települések a jövő évi rendezvényeikre  - értékelte a találkozót Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatója.

- A Toborzó hangulatát csak az élheti át igazán, aki benne van, hiszen előtte már hetekkel megkezdődik a készülődés a falvakban. Összejönnek az asszonyok és megbeszélik, mit fognak sütni, mert a csapatok mindegyike süteményt is hoz a közös Kuruc asztalra.


 
A bemutatkozások után együtt kivonultak a mai kurucok a Béri Balogh Ádám emléktáblához, és megkoszorúzták. 1706. november 7. a győrvári csata napja, ahol Béri Balogh Ádám is megsebesült és Vasváron ápolták. Csínom Palkó és Tyukodi pajtás énekei hangzottal fel. Igaz kuruc hangulat kerekedett a városka főterén.  
 
Ezt követően a kulturális központ színpadára szólították a résztvevők képviselőit, polgármestereit, ahol Tóth Balázs, a  város alpolgármestere és Gergye Rezső,  a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója adta át az emléklapokat, valamint a boros kancsóba állított felcímkézett borral teli üvegeket. Auer Szabina,  az est háziasszonya vacsorára invitálta a résztvevőket a galéria megterített asztalaihoz. Megjelentek a Nagymákfai Hagyományőrzők, és előadták az alkalomra írt Toborzó dalukat, aminek hamar népszerűvé lett  refrénjét a közönség lelkesen énekelte velük.

Gergye Rezső úgy véli, ez a dal sláger lesz a Hegyháton, és jövőre erre fognak gyülekezni a Hegyháti Népek. Sőt, a Toborzó előtt Portyára is indulnak a falvakba a felkészülés időszakában.

A főszervező, G. Szakály Georgina  a késő estébe nyúló vacsora, borozgatás és nótázások után elbúcsúzó vendégektől  nyugtázhatta: érdemes volt az összefogásra buzdítani.

 

 

 


A slágergyanús nóta Kiss Lajos szerzeménye a "Ne aludjon brigadéros" címet viseli. A dalból: "Hopp, lábam járja, kuruc a táncba / Eridj a fára labanc, te gyáva / Hopp, bort kupába, igyunk a mára, / Igazt a borba, igyunk a sorsra! / Ne aludjon brigadéros, ne álmodjon tovább Töltse meg a karabélyát, ébressze a lovát! / Szőrén ülje a pejlovát, hogyha ellent kerget, / Ha nem állja, csináltasson labancbőrből nyerget! / Szőrén ülje a pejlovát, hogyha ellent kerget / Ha nem állja, csináltasson labancbőrből nyerget!..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!