Hírek

2012.11.09. 19:08

Vesperás és lampionos felvonulás Szent Márton-ünnepén

Szombathely - Vesperás és lampionos felvonulás volt péntek este a Szent Márton-ünnep alkalmából a városban.

Kozma Gábor

Márton püspök Savariában született és nem tűrte el a lélektelenséget. Szerénysége közismertté lett, mint ahogy az is, miszerint egy koldussal megosztotta köpenyét. Feltételezik, hogy szülőhelye a mai Szent Márton temető helyén lehetett. Annyi bizonyos, hogy az egyik legnagyszerűbb szentünkről van szó: sem kiváltságokra,  sem kultuszra nem tartott igényt.

De ünnepelni kell, ez az emberi nem lényegéből fakad. Péntek este méltóságteljes tömeg vonult át a szombathelyi belvároson, hogy emlékezzék az egykori püspökre, annak cselekedeteire. Nagyon sok fiatal volt a tömegben, de eljöttek más országok képviselői is. Hiszen Márton püspök mindenkié, aki hisz egy szolidaritásra épülő világban. A tömeg a Szent Márton templomnál ünnepelt, majd koszorúztak.

Az ünneplők pénteken a székesegyház előtt gyülekeztek, este 6-kor indult a menet. A Fő téren sokan csatlakoztak a lampionos tömeghez, a menet a Szent Márton templom előtti térre tartott. Itt Takács Imréné idézte meg Márton püspököt, mondván: nem ijedt meg sem esőtől, sem széltől, lényege a szolidaritás volt az elesettek iránt. A tömegben a magas rangú egyházi vezetők, így dr. Várszegi Asztrik, dr. Veres András és dr. Konkoly István mellett ott láttuk a város vezetőit is. Veres András ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy kellő tisztelettel és csodálattal ünnepelünk.

- Az élet akkor teljes, ha figyelünk embertársainkra. - Elmondta: gyűjtés indul. - Úgy tűnik, sajnos, hogy egyre több családban gond, mit tegyenek  a karácsonyfa alá.

Dr. Prugberger Emil képviselő mondott ünnepi beszédet, méltatva a szent érdemeit, kiemelve példaadását, majd megkoszorúzták Szent Márton szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!