Hírek

2012.12.19. 17:02

A diákok kiállnak a jogaikért Szombathelyen is

Szombathely - Ismét fórumot tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának aulájában. Az egyetemisták és a középiskolások a kormány felsőoktatást érintő változtatásai miatt emelték fel hangjukat.

Bajdó Bettina

Délután négy órakor kezdődött a fórum az egyetem C épületének aulájában, elsőként prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes köszöntötte a mintegy nyolcvan érdeklődőt. Elmondta, hogy a szombathelyi felsőoktatás több mint 50 éves múltra tekint vissza, az iskola több mint 30 ezer diplomást adott a magyar és egyetemes kultúrának. Hangsúlyozta, a fórum jó lehetőség arra, hogy szóljanak a közös gondokról. Annyit kért a jelenlévőktől, hogy kulturáltan, egyetemi és középiskolás diákhoz méltón viselkedjenek.

A fórumon jelen voltak az egyetem vezetői is (Fotó: Szendi Péter)

Az elnök szavai után Hurtik Péter, a hallgatói önkormányzat elnöke ragadta magához a mikrofont, s Giró-Száz András kormányszóvivő szerdai nyilatkozatának részleteit ismertette. Többek között azt, hogy az ígéret szerint a felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott felvehető hallgatók száma 2013-ban nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. A keretszámok eltörlésével pedig állítólag a felsőoktatási intézményekbe bejutás egyetlen feltétele az adott pontszám elérése lesz.

A pontszámokat a jogszabály alapján december 31-ig kellene megállapítani, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma vállalta, hogy karácsonyig nyilvánosságra hozzák. Hurtik Péter kiemelte: reméli, hogy mindez megvalósul majd. Hozzátette, megérte felemelni a hangjukat, de ezzel még a tüntetések nem fejeződtek be, az útjuk nem ért véget. Sok kérdésükre még nem kaptak választ. Ugyanezt mondta Gáspár Gergely, a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának az elnöke is. Szerinte a kormány megpróbálta lekenyerezni a hallgatókat, hogy vissza tudják hozni őket az utcákról.

- Azt mondják, hogy lesz 55 ezer államilag támogatott hely - folytatta az elnök. - Azt azonban nem tudni, hogy hol húzzák meg a ponthatárt és azt sem, ez hogyan oszlik el. Nem fognak minden szakot államilag finanszírozni, s úgy tűnik, hogy a jogász- és a közgazdászképzésben továbbra sem lesz államilag támogatott hely. A kormány beígért plusz 24 milliárd forintot a felsőoktatásban, úgy érezzük, hogy ez csak terelés, félrevezetés. A kormány nem akar engedni a hallgatói szerződésekből, vagyis a röghöz kötésből. Zsarolással akarják rábírni a fiatalokat a maradásra.

 

Az elnök hangsúlyozta, hogy ne álljanak meg itt, ne hagyják, hogy ezen az úton megállítsák őket, álljanak ki a jogaikért. Felszólalt az összejövetelen Kaisinger András, a Bolyai gimnázium tanulója is.

- Sokáig hihettük a jövőképünket biztonságban - kezdte beszédét a diák. - Orbán Viktor szívügyének tekintette a magyar oktatást, őszig azt mondta, hogy nem lesz tandíj. 10 ezres keretszámokról álmodtunk. Ez azonban csak álom volt. Azt gondolják, hogy a tudatlan tömeget könnyebb majd uralni. Azt hitték, hogy birkák vagyunk? Nem engedünk a hat pontunkból úgy, ahogy nem engedtek elődeink 1848 és 1956 szellemiségéből sem. Együtt erősek vagyunk, látszik, hogy fél tőlünk a hatalom. Félnek, mert mi vagyunk a jövő.

 

 

Kurucz Hella diákpolgármester is szót kért a fórumon, s feltette a kérdést: "Hol vannak a diákok érdekei?" Elmondta: elutasítják azt a fajta kommunikációt, a kettős beszédet, amit a kormány művel. Hozzáfűzte, hogy bizalmat, tiszteletet és elfogadható döntéseket várnak a diákok a kormánytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!