Hírek

2012.12.16. 13:57

Janicsák Vecával is fellépett az irodalmi pályázat díjazottja

Szombathely - Második díjat nyert az Országos Mindszenthy József Irodalmi pályázaton Márkus Balázs, aki zeneszerzésből is jeleskedik: feldolgozta Janicsák Veca egy számát, és fel is léptek együtt.

Merklin Tímea

Márkus Balázs a premontrei gimnáziumba jár, 10. osztályos. A Mindszenthy-versenyre az osztályfőnöke hívta fel a figyelmét, forrásokat kutatott, életrajzokat olvasott. Úgy alkotta meg Az én iskolám Mindszenthy iskolája dolgozatot, hogy egy képzeletbeli beszélgetésen keresztül mutatta be az iskolát és magát Mindszenthyt is.

Márkus Balázs  Janicsák Vecával - megújították a  Szeretek élni-t

-  A beszélgetésünkben Mindszenthy egy velem egyidős, 16 év körüli fiatal, aki elmeséli, hogy újítják fel az iskola épületét, mik a kedvenc tantárgyai -  tudjuk meg Márkus Balázstól. -  Nekem nagyon tetszik a személyiségében az elszántsága, hogy amit eltervezett, véghez is tudta vinni. Üldözték, mégis ki tudott tartani a hite mellett, sőt másokat is próbált erre az útra téríteni. Édesanyjától vallásos nevelést kapott, kiskorától tudta, hogy pap szeretne lenni. A párbeszédünkben diákként közvetlen stílusban meséli, hogy egyházi és világi tanárai támogatják ebben.

Márkus Balázs nem csak az irodalomban jeleskedik, hanem a zenében is. Ambíciót érzett, hogy részt vegyen egy nagy italmárka által szponzorált zeneszerzői pályázaton, és sikert aratott. Janicsák Veca szerette volna, ha  feldolgozások születnek a Szeretek élni című számából, és a legjobbat maxi CD-n megjelentetni.

 

- A versenykiírásban a közös fellépés lehetősége is benne volt. Úgy döntöttem, belevágok  - meséli Márkus Balázs. - Gitározom, zongorázom, szoktam zenéket szerezni. A kérdéses dalhoz csak az éneksávok voltak meg, alá kellett adni egy teljesen új alapot. A számítógép segítségével dolgozom. Elküldtem az elektronikus zenei  kompozíciómat DJ Juniornak, aki a versenyt szervezte. Janicsák Vecával ketten hallgatták  a beküldött remixeket, közösen döntötték el, hogy én kapjam az első díjat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!