Hírek

2012.12.19. 15:57

Irány a Zóna: Tarkovszkij 80

Szombathely - Nyolcvan éve született a filmművészet ikonikus alakja, Andrej Tarkovszkij. Dr. Fresli Mihály, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára részt vett a jubileumi moszkvai konferencián.

Ölbei Lívia

Magyarországon is van kultusza a filmművészet egyetemes jelentőségű orosz  és több értelemben ikonikus  alakjának, Andrej Tarkovszkijnak. Dr. Fresli Mihály egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem intézeti orosz tanszékének tanára  tanítványa, Sebestyén Zsolt társaságában  részt vett a Moszkvában megrendezett nagyszabású jubileumi Tarkovszkij-konferencián.

Fresli Mihály mélyen ismeri egyrészt Tarkovszkij művészetét, másrészt behatóan foglalkozik az orosz kultúrát több szempontból meghatározó,  egyszerre képzőművészeti és szakrális jelenséggel, az ikonnal; sok más mellett feltárta az ikon és Tarkovszkij kapcsolatát, kimutatta a filmrendező ikonikus látásmódjának vonásait. Most kulturológiai kontextusban készül elhelyezni az életművet. (Az ikonról itt és most csak annyit, hogy  a keleti kereszténység számára nem egyszerűen szentkép - ilyen értelemben nem utánzás, nem  ábrázolás -, hanem megnyilatkozás: ablak, amely a transzcendensbe enged bepillantást.)

 

Tarkovszkij 80 éve született

A Moszkvában megrendezett nemzetközi konferencián Fresli Mihály természetesen előadóként volt jelen. Mint mondja, lenyűgözte az a nagyvonalúság, amely a tanácskozás minden percét jellemezte. Úgy tűnik, Oroszországban most van akarat  és pénz  Andrej Tarkovszkij örökségének megőrzésére, kutatására, közkinccsé tételére. Tarkovszkij - az Iván gyermekkora, a Solaris, a Sztalker, a Tükör, a Nosztalgia, az Andrej Rubljov, az Áldozathozatal  (stb.) rendezője  - 1932-ben a Szovjetunióban született, 1986-ban Párizsban halt meg. A Nemzetközi Tarkovszkij Intézet   1988 óta Párizs, Firenze és Moszkva székhellyel működik.

Fresli Mihály azt meséli, hogy bár Tarkovszkij moszkvai háza már nem létezik, a remények  szerint hamarosan újra fölépítik (a konferencia legfőbb szervezőjének lakásával szemben fekszik   az egyelőre üres telek), és a kutatók meg a közönség örömére  Tarkovszkij-központként működtetik. A jubileumi konferenciára az összes európai Tarkovszkij-kutató meghívást kapott. Fresli Mihály azt mondja, számára a tanácskozás legfőbb tanulsága úgy szól, hogy lám, milyen sokszínűen, színvonalasan közelíthető meg  egy nagy és mély  művészi életmű.

A  vendégeknek a szorosan vett tudományos programon kívül sok más élményben is részük volt. Ellátogattak például Peregyelkinóba, a Tükör  házjelenetének helyszínére, ahol  Borisz Paszternak sírjánál is fejet hajtottak. Itt temették el Tarkovszkij édesapját, a Párizsban nyugvó Andrejnek pedig keresztet állítottak.

A Tarkovszkij-filmek  bármikor elérhetők. A film  ablak: rajta túl a Zóna. Indulás?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!