Hírek

2013.01.02. 12:45

Emelkedett a fertőzések száma

Szombathely - A népegészségügyi intézet elkészítette a város 2011-es egészségügyi helyzetének beszámolóját. Ebből kiderült, hogy emelkedett az emésztőszervi megbetegedések száma.

Bajdó Bettina

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Szombathelyi, Csepregi, Kőszegi Kistérségi Népegészségügyi Intézete elkészítette a város egészségügyi helyzetének 2011. évi tájékoztatóját. Ez több mindenre kiterjedt, többet között a járványügyi helyzetre is.

Szombathely orvosi körzetei 2011. évben összesen 1 ezer 105 fertőző megbetegedést jelentettek be (575 nő, 530 férfi), ez  a 2010. évihez képest 29 százalékos emelkedést mutat. Ezúttal is az emésztőszervi fertőző megbetegedések fordultak elő nagyobb számban, ami az összes bejelentett betegség 70 százalékát jelenti. Kórházi kezelésben 327-en részesültek.

Fertőző betegségben egy ember halt meg, illetve egy betegnél tartós szervi elváltozás maradt vissza. A védőoltással megelőzhető fertőző megbetegedések közül járványos gyermekbénulás, torokgyík,  rózsahimlő, kanyaró, Parotitis epidemica (fültőmirigy-gyulladás) 2011. évben sem fordult elő.

Dr. Birosz Béla szombathelyi háziorvos influenza ellen olt. Fotó: Szendi Péter

A városban a háziorvosok 766 enterális megbetegedését jelentették be. Ez a szám kilenc százalékkal több mint a 2010. évi volt. Legnagyobb számban (392) vírusos gastroenteritis (az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladása) fordult elő. Fertőző hasmenésben 153-an, szalmonellában 74-en, Campylobacteriosisban (többnyire hasmenést, görcsöt és lázat okozó baktérium miatt) 145-en, míg  Giardiasisban (vékonybél fertőzésében) ketten  betegedtek meg.

A vizsgálatok tapasztalata szerint a betegségek feltételezett forrása legtöbb esetben a nem kellőképpen hőkezelt tojás, tojásalapú ételek, baromfihús volt. Szombathely városban nyolc új aktív TBC-s beteget tartottak nyilván 2011. évben.

A város felnőtt házi- és házi gyermekorvosainak összesen 9 ezer 953 adag Fluval AB oltóanyagot adtak ki, ebből  8 ezer 539 főt (83,5 százalék) oltottak be, ami az előző évhez képest emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!