Hírek

2013.02.22. 21:25

Ha nem fizet az adós, kiírják a nevét Körmenden

Körmend - A működőképességhez kell a felelős adós magatartás is, hangzott el a költségvetés elfogadását tárgyaló testületi ülésen.

Kozma Gábor/Vas Népe

Továbbra is kiemelt cél a  működőképesség biztosítása, ennek érdekében az adóval tartozók újabb felszólítást kapnak. Ez tartalmazza azt is, hogy amennyiben nem rendezik adósságukat, akkor nyilvánosságra hozzák a nevüket -  mondta a költségvetésről szóló vitában Bebes István polgármester. Hozzá téve:  a NAV-val  már  felvették a  kapcsolatot,  behajtandó az adótartozásokat. Ugyancsak felkeresik azon  települési önkormányzatokat,  amelyek igénybe veszik a Szociális Szolgáltató és Információs Központ ellátásait. Szükséges, hogy ők is hozzájáruljanak  a költségekhez.

A kommunális adó kapcsán a polgármester lényegesnek tartotta elmondani, hogy márciusban nem történik meg a kivetés, nem kell keresni az ezzel kapcsolatos értesítést a postaládában.  Az adósságkonszolidációval kapcsolatos egyeztetések az elkövetkező hetekben zárulnak le. A költségvetés fő számai alapvetően nem változtak, ugyanakkor pontosítások és kisebb módosítások történtek. A bevételi és kiadási főösszeg 2 milliárd 609 millió 319 ezer  forint.  A működés bevételi és kiadási oldalát  egyaránt 1 milliárd 405 millió 15 ezer forintban határozták meg.

A bevételek esetén az intézményi működési bevételek emelkedtek,  a helyi adók között az iparűzési adót, 598,3 millió forint  és az idegenforgalmi adót -  1 millió forint - nevesítették.  Átvett pénzeszközök tekintetében  a múzeum támogatása 6,2 millió forint.  Átengedett bevételek esetén jelentős csökkenés tapasztalható a korábbi évekhez képest, hisz megszűnt a személyi jövedelemadóból történő  bevétel - ez 140 milliós tétel volt tavaly.   A gépjármű adóból is csak 40 százalékban részesül az önkormányzat a korábbi 100 százalék helyett,  mely így várhatóan 35,2 millióra apad.  A normatív támogatások esetén 338 milliós  összeggel lehet kalkulálni.  Az intézményi működési kiadások terén a személyi juttatások 415,  a járulékok 110,  a dologi kiadások pedig 700 millió forintot  tesznek ki.  A támogatások során található 41 millió tartalmazza a kulturális és sport pályázati alapot, a Bursa Hungarica ösztöndíj hozzájárulását,  az ügyeleti feladatok támogatását és a Tourinform iroda működéséhez való hozzájárulást.

A beruházások között említhető a  környezet és energia  program keretében megvalósuló csatornahálózat kiépítése Alsóberki, Felsőberki és Horvátnádalja városrészeken, 725,   vagy az ivóvízminőség javítása 257 millióért. Az előkészítések közül a Rábán aluli területek szennyvízcsatornázása, és a sportcsarnok felújításának tervezése emelhető ki.  A polgármester zárásként elmondta:  kell a  takarékos gazdálkodás és  fontos a városlakók felelős adózó  magatartása.   Az önkormányzat mindent elkövet azért, hogy a lakosság fizetési kötelezettségei ne növekedjenek - ígérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!