Hírek

2013.02.11. 15:34

Katasztrófavédelem: A változások éve volt a tavalyi

Teljes körű átszervezést hajtottak végre tavaly a katasztrófavédelemnél. Dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei igazgató foglalta össze a legfontosabb történéseket.

Nagy Ildikó

- A tavalyi év a katasztrófavédelmi rendszer teljes körű átszervezésével kezdődött. Az átalakítás eredményeként jelentős és erős hatóság jött létre, amelynek három fő ága az iparbiztonsági, a tűzvédelmi és a polgári védelmi szakterület - mondja dr. Takács Árpád.

- Megalakultak a katasztrófavédelmi kirendeltségek. Vas megyében három kirendeltség jött létre (Szombathelyen, Sárváron és Körmenden), amelyek munkáját polgári védelmi, iparbiztonsági és tűzoltósági felügyelők, valamint hatósági osztályok segítik, és mindegyik kirendeltség alárendeltségében hivatásos tűzoltó-parancsnokságok működnek - kezdi a változások ismertetését az igazgató, aki statisztikákkal is szolgál.

- A megyében a beérkezett riasztások esetében kismértékű növekedést tapasztaltunk. A tűzoltókat 2011-ben 1534 esetben riasztották tűzesethez és műszaki mentéshez, míg 2012-ben 1603 jelzés érkezett a megyei ügyeletre.  Tűzesetekhez 2011-ben 576, 2012-ben 697 alkalommal hívták a tűzoltókat.  A tüzek keletkezési helyét tekintve kiemelkedik a szabad területeken, erdőkben és mezőgazdasági területeken bekövetkezett tüzek száma  az emelkedés a tavasztól őszig tartó száraz, csapadékszegény időszakok következménye. Míg 2011-ben 234 szabadtéri, többnyire avartűz volt Vas megyében, addig 2012-ben 321 szabad területen bekövetkezett tűzesethez riasztották a megye tűzoltóit. Ez az egész évi tűzesetszám 46 százalékát teszi ki. Ezek visszaszorítása érdekében 2013 januárjában országos mintára megalakítottuk a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottságot, amelynek fő feladata, hogy tanácsadással, javaslattétellel és kommunikációval segítse a tűzmegelőzési munkát - teszi hozzá dr. Takács Árpád.

A tűzoltóknak a közúti közlekedési baleseteknél is akadt dolguk (Fotó: Szendi Péter)

- A műszaki mentések száma 2011-ben 634; 2012-ben 626 volt. Ebben a csökkenésben jelentős szerepet játszott az a tény, hogy 2012-ben hatósági ellenőrzés alá vontuk a belterületi vízelvezetőket, árkokat,  ellenőriztük a veszélyes fákat, fasorokat, és szükség esetén intézkedtünk a kockázati tényezők felszámolásáról. Összesen mintegy 547 helyszínen vizsgálódtak a szakemberek - mondja.

A tűzoltói beavatkozást igénylő eseményeknél a sérülések száma is csökkent: míg 2011-ben 279 fő sérült meg tűzesetben, vagy műszaki mentést igénylő esemény során, addig ez a szám 2012-ben 254 főre csökkent.

Az igazgató szerint a 2012 májusában megalakított megyei műveletirányítás központ az elvárásoknak megfelelően, hatékonyan végzi beavatkozás-irányítási feladatát és segíti a kárhelyen tevékenykedő állomány munkáját.

- A polgári védelmi szakterületen jelentős feladat volt a települési kockázatértékelések és katasztrófavédelmi osztályba sorolások végrehajtása, a veszélyelhárítási-tervezés megújítása. A  216 vasi településből 58 esetében kell számolni árvízi, villámárvízi veszélyeztetettséggel. Vas megye 8 települése I., 91 települése II.,  117 települése III. katasztrófavédelmi osztályba tartozik-  teszi hozzá az igazgató.

Megalakult az Őrség Mentőcsoport, a minősített csoport alkalmas komplex vízkár-elhárítási, védekezési munkák elvégzésére. Ennek mintájára 2013-ban  további önkéntes polgári védelmi szervezetek, járási mentőcsoportok létrehozását tervezik a megyében.

Az egységes iparbiztonsági hatóság a veszélyes üzemek és a veszélyesáru-szállítás hatósági kontrollja mellett ellátja a kritikus infrastruktúra-védelmet is. Tavaly felmérték a megye területén található veszélyes üzemeket, és megállapították, hogy egy felső küszöbértékű, egy alsó küszöbértékű, valamint 25 küszöbérték alatti veszélyes anyagok előállításával, felhasználásával, illetve tárolásával foglalkozó üzem található Vas megyében.

- Hangsúlyos feladat volt a veszélyesáru-szállítás ellenőrzése. 2012-ben 95 alkalommal ellenőriztük  a veszélyes áruk közúti szállítását (ADR), összesen 2746 járművet ellenőriztünk, ebből 141 tartozott az ADR hatálya alá, és 28 volt szabálytalan. Továbbá 25 telephely-ellenőrzést hajtottunk végre, közülük egy nem felelt meg az előírásoknak. Az összesen 29 szabálytalan szállítás vonatkozásában 38 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás. Az eljárások során összesen 14 millió 200 ezer forint bírságot szabtunk ki. A vasúti szállítás területén tíz alkalommal hajtottunk végre ellenőrzést. A biztonság érdekében a katasztrófavédelmi hatósági osztály folyamatos ellenőrzéseket tartott a zenés-táncos rendezvényeken és szórakozóhelyeken. Megállapították, hogy az 2011. hasonló időszakához viszonyítva 2012-ben javulás volt tapasztalható a szórakozóhelyek tűzvédelmi és biztonsági rendszabályainak betartása területén  - mondja dr. Takács Árpád igazgató.

 

A polgári védelmi szakterületen dolgozók számára sok munkával kezdődött a tavalyi év: az egyik Szűrcsapó utcai ház lakóinak kitelepítésénél, ideiglenes elhelyezésénél akadt dolguk. Júniusban a klórt szállító tartálykocsik javítása, novemberben a Rábán levonuló árhullám adott sok feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!