Hírek

2013.02.07. 13:24

Megmenekül a szentgotthárdi mozi

Szentgotthárd - A képviselő-testület által elhatározott digitális fejlesztés nélkül aligha maradhatna életben az idén éppen száz éves mozi. A költségvetés takarékos gazdálkodásra épül.

Kiss Tamás

A szentgotthárdi önkormányzat legutóbbi ülésén megvitatta a költségvetés tervezetét. Módosításként a képviselők elfogadták, hogy a civil alap 4 millió forintra, az ingatlan, tárgyi eszköz értékesítések értéke pedig 2 millió forinttal emelkedjen meg. A képviselők az idén száz éves  Kossuth Filmszínház digitális és 3D technológiára alkalmas átalakítását is elhatározták. Ennek költségét legfeljebb bruttó 26.6 millió forinttal a működési céltartalék terhére biztosítják. Az előterjesztés szerint a nagyobb filmforgalmazók fokozatosan áttértek a digitális kópiák gyártására, olyannyira, hogy mára már gyakorlatilag nincs olyan új film, amelyet a régi formátumban készítenének. Az önálló mozik (köztük a szentgotthárdi) így olyan  versenyhelyzetbe kerültek,  amelyben, ha nem fejlesztenek, digitális gépek nélkül nem tudnak már  új filmeket  vetíteni. A fejlesztés után viszont a mozi új filmeket is tud vetíteni egyből a  megjelenést követően, a közönségnek így nem kell majd hónapokat várni és Szombathelyre vagy Zalaegerszegre utazni az új filmek megnézése miatt. Vagyis: a fejlesztés nyomán a mozi látogatottsága jelentősen  emelkedhet. Az ülésen a volt határőr laktanya ügye is napirendre került, s a testület úgy döntött, hogy ismételten kérelmezi, hogy az állami ingatlan tulajdonjoga a városhoz kerüljön, ingyenesen.

Ficzkó Tibor mozigépész is reméli, hogy a fejlesztés után több nézőt vonz majd a helyi filmszínház. Fotó: Szendi Péter

Az indoklás szerint az ingatlanon levő volt határőr laktanyában szociális lakásokat alakítanának ki a rászoruló idős emberek, a fiatal házasok és szociális lakásban elhelyezésre jogosult személyek részére. A közgyűlési anyagokból szintén kiderül, hogy a város és az állam  közötti adósságkonszolidációról várhatóan június 28-ig születhet meg a megállapodás. A közgyűlési anyagban ugynakkor az is olvasható, hogy a fentiek ellenére továbbra is úgy látjuk, hogy a folyószámlahitel 2013. június 30-i visszafizetése saját erőből nem megoldható, ezért szükség lesz hosszú távú működési hitel felvételére.Ugyancsak beszédes szakasz, miszerint mind a képviselő-testülettől, mind pedig az intézményektől rendkívül fegyelmezett, és takarékos gazdálkodást követel meg a költségvetési helyzetünk. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kiadásainkat tovább ne növeljük és tervezett bevételeinket realizáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!