Hírek

2013.02.13. 16:27

Segítő kezet nyújt a Hospice Alapítvány

Vannak, akik úgy döntenek, otthon ápolják daganattal küzdő szerettüket. Néha nekik is elkél a segítség, ilyenkor bátran fordulhat bárki a Hospice Alapítványhoz. A szolgáltatás teljesen ingyenes, a segítségük ebben a nehéz helyzetben felbecsülhetetlen.

Bajdó Bettina

Dr. Schaffer Éva, a Szombathelyi Hospice Alapítvány egyik orvosa, a Markusovszky Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztályának a vezetője elmondta, hogy Magyarországon, miként sok más országban, a szolgálat az előrehaladott állapotban lévő daganatos betegek otthoni ellátásával foglalkozik. Hangsúlyozta, nem az okkal harcolnak, hanem a tünetek mérsékléséért, az életminőség javításáért küzdenek.

- Többféle módon is eljuthatnak hozzánk azok, akik segítségre szorulnak - folytatta a főorvos. - Fordulhatnak hozzánk maguk a betegek és hozzátartozóik is, de a háziorvosok és a kórházi kezelőorvosok is ajánlják a szolgálat segítségét. Az utóbbi években azt tapasztaljuk, hogy a kórházi orvosok nagyobb számban jelzik felénk, hogy van olyan betegük, akinek szüksége lehet hospice ellátásra. Tíz évvel ezelőtt még az volt a tendencia, hogy főként a betegek és hozzátartozóik kerestek minket, ma pedig már inkább a szakemberek ajánlják ezt az egészségügyi szolgáltatást, így folyamatosnak érzik a betegellátást.

Dr. Schaffer Éva szerint nagy tiszteletet érdemelnek, akik tudják vállalni szerettük otthon ápolását (Fotó: Kiss Teodóra)

Az alapítvány működését nagyrészt a társadalombiztosító finanszírozza, de fontosak egyéb források is, mint az egyszázalékos adó, adományok, pályázatok.

- Azt tapasztaljuk, hogy évről-évre több beteg számít ránk - fűzte hozzá dr. Schaffer Éva. - A hospice ellátás szinte az egész országot lefedi, mindössze az Alföld egy kis területén nem elérhető a szolgáltatás. Nálunk a koordinátor várja a hívásokat, ő méri fel az igényeket, szervezi a munkát, majd a beteg lakóhelyéhez közeli nővért választ a gyors ellátás érdekében. A nálunk ténykedő orvosoknak, nővéreknek van főállásuk, s emellett végzik ezt a fajta gondoskodást. Nővéreink szaktudásuk mellett nagy empátiával, tapasztalatok birtokában fordulnak pácienseink felé. Rendszeresen látogatjuk a betegeket, hiszen az ő állapotukban nagyon fontos a panaszoktól függő ellátás, a beszélgetés, a személyiség megismerése. Veszíthetnek a testsúlyukból, az ágyhoz kötöttség felfekvés kialakulásához vezethet. Megmutatjuk a hozzátartozóknak, hogy milyen eszközökkel és milyen módon ápolhatják leghatékonyabban a szerettüket. Gyógytornászaink abban is segítenek, hogy milyen mozgások hoznak apró eredményeket, hogy a napok elviselhetőbbek legyenek. Táplálkozási szakértőink speciális étkezési tanácsokkal láthatják el a családot. Segítünk a sebek kötözésében is. A fájdalomcsillapítás a leggyakoribb igény, részben követni és kezelni kell a fájdalom súlyosbodását, részben összetett fájdalma is lehet a betegnek, amit többféle módon kell csillapítani. Előfordulhat, hogy akadályozott a folyadékfelvétel, ekkor infúziós folyadékpótlás is megoldható.

Gyakran a családnak napi szinten kell problémákkal szembenéznie. Ha valaki ilyen állapotba kerül, lelkileg is fel kell dolgoznia a helyzetét. S nem csak neki, hanem a környezetének is. A családban hirtelen megváltoznak a szerepek. Bár sok könyv szól arról, hogyan lehet pozitív gondolkodással a betegséggel küzdeni, mégis a főorvos szerint mindezt teljesen más napok alatt végigélni.

- A hozzátartozók számtalan nehézséggel találkoznak, hiszen a legjobbat szeretnék a betegnek, csak nem mindig tudják, hogy éppen mi a legjobb, ezek megbeszélése az ellátókkal már sok mindenben segíthet - mondta a főorvos. - Minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik tudják vállalni azt, hogy szerettüket otthon ápolják. A Szombathelyen több mint 20 éve működő alapítvány nekik nyújt segítséget. Napjaikban egyre nagyobb szükség van erre a fajta otthoni ellátásra tapasztalataink alapján.

 

Segítség lenne a Hospice Ház

Az országban már néhány helyen működnek úgynevezett Hospice Házak. Ezek bentlakásos intézmények, hospice szellemiségű ellátást biztosítanak. Nagy szükség lenne rá itt is, hiszen a hozzátartozóknak is segítség, ha ideiglenesen át tudják adni a betegek ápolását, gondozását. Felmerült már, hogy Szombathelyen is működhetne ilyen ház, személyi és anyagi okai vannak, hogy még nem valósult meg. Egy ilyen intézményhez ugyanis speciális képzettségű teamre lenne szükség. Ha a lehetőségek engedik, bizonyára kialakítanak majd egy ilyen részleget, hiszen Szombathelyen országos hírű onkológiai központ működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!