Hírek

2013.03.05. 10:48

Aki bírál, tegyen is - Szervezetten a rábai árvíz ellen

A folyamatos esőzések és hirtelen hóolvadás következtében árhullám söpört végig a Rábán és mellékvizein is. Az ár elérte Körmendet is, megmutatva a víz félelmetes erejét.

Kozma Gábor

A Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szakonyfalutól Alsóújlakig szervezte  az ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos munkákat,  a teljes készenléti állományának bevonásával. Az önkormányzatok a területükön koordinálták a védekezést, amelyet a kirendeltség szakmai irányítással, technikai eszközökkel és védekezési anyagokkal  támogatott.

Körmenden a védekezés fő vonulata a  régi Rába hídnál, a 86-os főútnál, valamint a folyó mentén érintett területeken alakult ki.

- Sikeres volt a védekezés és ezt annak is köszönhettük, hogy uniós  pályázatból megvalósult Rábai jelzőrendszer.  Még nem teljes hatékonysággal működik, azonban így is rendkívüli segítséget jelent a védekezésre történő felkészülésben és a védekezésben is -   összegezte a  tapasztalatokat  Bebes István, Körmend polgármestere.

- Az előrejelzés működik, de mindig számításba kell venni a vízgyűjtő területen észlelhető vízmennyiség mellett a térségi összhatásokat is. Különösen a Pinka és a Csörnöc patakok vízhozamát.

- A Rába mentén élő lakók felkészültek és tájékozottak az ilyen helyzetekben, de teljes pontossággal nehéz megítélni a várható veszélyhelyzet mértékét  - folytatta.

- Megtörtént a gondoskodás a veszélyben lévő idős emberekről,   megfelelő elhelyezést is kaptak, az állatokról is gondoskodtak az illetékesek.  Ugyanakkor megjegyezném, hogy törvényileg elvárható az állampolgárok öngondoskodása is a kritikus helyzetekben  -fogalmazott a városvezető, majd így folytatta:  - A Rába mentén azok, akik engedély nélkül építkeztek tudják a felelősségüket, ám néha aránytalanul helyezik előtérbe a jogaikat. Minden vészhelyzetben adódnak az elhárítás során hibák, de az együtt gondolkodás és a segítő szándék átsegít ezeken problémákon.

Általában azok hiányoznak a gátakról, a mentési munkákból,  aki számon kérik a hiányosságokat. Jó lenne, ha  mindent megtennének  öngondoskodásukért, így  segítve a védelmi munkákat - mondta.

Bebes István  szerint az  emberek többsége  megértő és felelősségteljes magatartást tanúsított a védelem során.  A segítőkészség megnyilvánult az önkéntes tűzoltó egyesületek, az őrségi mentőcsoport, a szentgotthárdi és körmendi polgárőrség, a Körmendi Városgondnokság, a közútkezelő, a katasztrófavédelmi kirendeltség, tűzoltóság, rendőrség szervezetei részéről, de elismerés illeti a Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola diákjait,  a helyi civileket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!