Hírek

2013.03.07. 10:37

Emberöléssel vádolják a suzukis ámokfutót

Szombathely - Emberöléssel és egyéb bűncselekményekkel vádolja az ügyészség S. L.-t. A per csütörtökön kezdődött a Szombathelyi Törvényszéken, de el is napolták. Szakértőktől vár választ a bíróság arra, hogy az egészségi állapota miatt lehet-e alanya a büntetőeljárásnak a vádlott.

Simon Erzsébet

Nagy port kavart 2010 nyarán az az eset, amikor Szombathelytől a Bakonyig üldöztek a rendőrök egy suzukis ámokfutót. A Swift sofőrje a Zanati úton figyelmetlenül váltott sávot, a mellette haladó rendőrautó hirtelen manőverre, fékezésre kényszerült. A suzukis nagy sebességgel tovaszáguldott, és több rendőrautó egészen Kislődig üldözte. A Swift a nagy sebesség következtében lesodródott az útról, a gépkocsi vezetője életveszélyesen megsérült. Négy hétig volt kómában, az egészségi állapota azóta sem rendeződött.

Szakértők szerint organikus pszichoszindróma alakult ki nála, és közepes fokban korlátozza a cselekményeiben. De személyiségzavarban szenvedett 2010 nyarán is, amikor a vádirat szerint az autós ámokfutása előtt megfojtotta a barátnőjét.

Emberöléssel, hivatalos személy elleni erőszak, illetve közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja a Vas Megyei Főügyészség a 25 éves S. L.-t.

A Szombathelyi Törvényszéken csütörtökön kezdődött el a büntetőper. Dr. Varga Roland bíró kérdésére a vádlott – aki cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll – annyit mondott, nem érzi magát bűnösnek, és vallomást sem kíván tenni, mert nem emlékszik a történtekre.

A vádirat szerint pedig megölte a barátnőjét, az ajkai Cs. Viktóriát. Vele az interneten ismerkedett meg 2009 júniusában, és rövidesen össze is költöztek, a pár a fiú szüleinél lakott. Egy év sem telt el, a kapcsolatuk megromlott. S. L. úgy vélte, a lánynak van valakije. Többször is bántalmazta emiatt a barátnőjét, a lány sérüléseiről többen is tudtak. Megismerkedésük után egy évvel egy szombathelyi albérletbe költöztek. Alig pár napot töltöttek ott, amikor június 18-áról 19-ére virradóra a féltékeny férfi ismét bántalmazta Viktóriát, majd megfojtotta, lepedőbe tekerte, zsinórokkal átkötötte, és az ágyneműtartóba rejtette.

A lányt a hozzátartozói, az ismerősei másnap keresték, mert nem ment dolgozni.

S. L. is úgy tett, mintha aggódva keresné, még Ajkára, párja nagymamájához is elutazott.

Június 20-án este kezdett autós ámokfutásba.

A csütörtöki tárgyaláson a vádlott édesanyja részletesen beszámolt fia jelenlegi állapotáról. A többi közt azt mondta, 24 órás ápolásra szorul, értelmileg egy tízéves gyerek szintjén van.

A vádlott védője indítványára – dr. Tóth László azt kérte, hogy igazságügyi orvos, pszichológus és pszichiáter szakértők állapítsák meg, büntetőjogilag beszámítható-e a védence – a bíróság elnapolta a tárgyalást.

A 2010-ben történt baleset

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!